La zarzuela indica el parador

La Casa del Rei confirma que Joan Carles I és als Emirats Àrabs Units

20200817 508984 reyparaderoe 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El rei emèrit Joan Carles I va arribar el 3 d’agost als Emirats Àrabs Units i es manté allà des d’aleshores, segons ha informat la Casa del Rei.  En un breu comunicat, la Zarzuela assenyala que «sa Majestat el rei Joan Carles ha indicat a la Casa de sa Majestat el rei que comuniqui que el dia 3 d’aquest mes d’agost es va traslladar als Emirats Àrabs Units, on continua en l’actualitat».

El parador de Joan Carles ha sigut una incògnita durant els 15 dies que han transcorregut des que es comuniqués la seva decisió d’abandonar Espanya per la repercussió pública de «certs esdeveniments passats» de la seva vida privada i per facilitar al seu fill, Felip VI, la tranquil·litat i l’assossec que requereix l’exercici de les seves funcions. Dues setmanes durant les quals aquesta polèmica ha arribat a afectar fins i tot els socis del Govern.

Va emprendre el viatge el mateix dilluns, hores abans que el palau de la Zarzuela divulgués el comunicat, i des d’aleshores es van succeir diverses informacions sobre el lloc on va volar. En un primer moment, es va dir que era a la República Dominicana, al complex turístic de La Romana, propietat de l’empresari d’origen cubà José Fanjul, íntim amic seu.

Altres notícies van apuntar que des de Sanxenxo (Pontevedra), on va pernoctar la vigília de la seva marxa a casa del regatista Pedro Campos, va travessar la frontera i es va instal·lar a Portugal, si bé uns mitjans el situaven a Estoril i altres a Azeitão, uns 35 quilòmetres al sud de Lisboa.

Posteriorment, es va publicar que havia volat des de Vigo en un jet privat a Abu Dhabi, a 5.600 quilòmetres de Madrid, per instal·lar-se en un luxós hotel, on ha estat en diverses ocasions des de la seva abdicació el 2014. El digital ‘Nius’ va aportar una fotografia baixant per l’escaleta de l’avió a l’arribar a la capital dels Emirats Àrabs Units, que havia sigut l’última pista del periple.

La Zarzuela ha considerat en tot moment que havia de ser el rei emèrit qui revelés el seu parador o els seus plans, i el Govern ha afirmat que era la Casa del Rei o el mateix Joan Carles qui havien de donar la informació. En això va insistir Sánchez després de veure’s amb Felip VI al palau de Marivent dimecres passat, recalcant que la Zarzuela i la Moncloa són dues institucions diferents.

Durant el seu viatge, Joan Carles va contactar amb diferents amics, a qui va comentar que la seva sortida d’Espanya era un «parèntesi», deixant oberta la possibilitat que es tracti d’una marxa temporal. Mentre la Zarzuela anunciava el seu trasllat, el seu advocat va apuntar que es mantenia a disposició de la justícia per si fos requerit en vista de la investigació oberta per la Fiscalia del Tribunal Suprem per examinar si ha pogut incórrer en cap causa penal des que va deixar el tron.

Decisió molt consensuada

La sortida d’Espanya del rei emèrit es va fer pública després d’unes quantes setmanes en què les declaracions de diversos membres del Govern, entre els quals el president Pedro Sánchez, celebrant totes les mesures exemplars que adoptés la Corona, fessin presagiar que podria sortir del palau de la Zarzuela. Però l’anterior cap d’Estat va anar un pas més enllà i també va decidir marxar del país.

Una decisió després de múltiples contactes entre la Zarzuela i la Moncloa i que va desembocar en una reunió definitiva de Felip VI amb el seu pare en què, segons va revelar el periodista Carlos Herrera, hi havia també el cap de la casa reial, Jaime Alfonsín, qui va traslladar que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, li va indicar que havia d’abandonar la que havia sigut la seva residència durant gairebé 58 anys.

Notícies relacionades

La seva sortida d’Espanya ha provocat també una nova topada dins l’Executiu de coalició. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va assegurar que Unides Podem no coneixia la decisió sobre el rei emèrit, que el vicepresident i líder de Podem, Pablo Iglesias, va qualificar de «fugida». Iglesias va admetre en una entrevista les diferències amb el PSOE en aquesta qüestió, tot i que les va emmarcar dins la normalitat democràtica.

El Rei no s’ha referit en cap moment a la polèmica per la sortida del seu pare d’Espanya, que es va conèixer quatre dies abans que comencés, amb la reina Letizia, la princesa Elionor i la infanta Sofia la seva habitual estada d’estiu a Palma. Durant aquesta estada, Felip no ha fet cap comentari quan un parell de vegades els periodistes li han llançat una pregunta al respecte. Aquest dilluns visita Eivissa amb la reina en l’últim acte oficial de la seva agenda a les Balears abans de tornar aquest dimarts a Madrid.