parlament

Casado prescindeix d'Álvarez de Toledo com a portaveu al Congrés

El líder busca un gir moderat després dels resultats a Galícia i Euskadi

Cuca Gamarra serà la nova cara popular al Congrés, i l'alcalde de Madrid serà portaveu nacional

cayetana / periodico

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Pablo Casado ha aprofitat el mes d’agost per donar un cop de timó a la seva estratègia al capdavant del Partit Popular. Un mes després de les eleccions basques i gallegues, que van consagrar el moderat Alberto Núñez-Feijóo i van castigar l’aposta per la línia dura a Euskadi, el líder del PP destitueix la principal defensora de la ‘guerra total’ contra el Govern de Pedro Sánchez. Casado va trucar aquest dilluns a Cayetana Álvarez de Toledo, a qui ell havia recuperat per a la primera línia fa poc més d’un any, per comunicar-li que deixa de ser portaveu del partit al Congrés dels Diputats.

Álvarez de Toledo va reaccionar fidel al seu estil: va convocar els periodistes per donar la seva versió dels fets, que inclou dures crítiques i retrets tant a Casado com al secretari general del PP, Teodoro García Egea. A més, la fins ara portaveu va deixar en l’aire la seva continuïtat a la Cambra i al partit. «Ara passaré uns dies amb les meves filles, no he pres una decisió sobre el meu futur polític», va dir ahir a la nit.

Segons li va explicar Casado, el detonant de la destitució és una entrevista amb Álvarez de Toledo que ‘El País’ va publicar aquest cap de setmana, en la qual es mostrava partidària d’un govern de concentració «constitucionalista», criticava la marxa de Joan Carles I a l’estranger i acusava la direcció del partit d’envair les competències del grup popular al Congrés per rellevar el cap dels assessors parlamentaris. El líder del PP li va dir que aquestes opinions semblaven un atac a la seva autoritat en el partit, una cosa amb què ella no està d’acord. 

La «batalla cultural»

No obstant, Álvarez de Toledo veu explicacions més profundes en la seva destitució. Sobretot, que Casado no està interessat en donar la «batalla cultural» contra l’esquerra en assumptes com el «feminisme radical» o l’«ús de la memòria històrica». «Per a mi és profundament rellevant», va dir sobre la dissensió en aquestes qüestions, alhora que qualificava de «govern ultra» l’Executiu que presideix Sánchez.

«Lamento profundament una decisió perjudicial per al grup popular, el PP i la causa que defensa aquesta formació», va resumir Álvarez de Toledo, que va titllar de «desgraciades» les causes esgrimides per Casado per prendre la decisió i que va sortir al pas de les crítiques que ha rebut de líders centristes del partit per la radicalitat del seu discurs: «Alguns governen amb Vox i en diuen moderats». És evident que el seu enfrontament obert amb aquests barons, que va començar abans del seu nomenament, també és darrere el moviment de Casado.

Enfrontaments amb Génova

Després d’haver-se enfrontat també amb Génova en no poques ocasions l’any que ha estat en el càrrec –com quan va insinuar que el PP basc havia sigut «tebi» amb el nacionalisme, o quan va desbaratar l’estratègia comunicativa popular dient «terrorista» al pare de Pablo Iglesias–, Álvarez de Toledo serà rellevada per una dirigent de tall molt diferent. Cuca Gamarra, que a partir del pròxim dijous serà oficialment la nova portaveu al Congrés, va ser precisament la dirigent que va assistir a la manifestació feminista del 8-M quan Álvarez de Toledo no va voler fer-ho.

Notícies relacionades

El gir de Casado es plasmarà durant la junta directiva nacional del PP, amb altres nomenaments. Al marge del de Gamarra com a substituta d’Álvarez de Toledo, el líder popular nomenarà l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, per a un lloc de nova creació, el de portaveu nacional del partit. Ana Pastor, vicepresidenta segona del Congrés, passarà a ocupar la vicesecretaria de Comunicació, en un moviment que certifica l’acostament de Casado a l’etapa de Mariano Rajoy. 

Des del partit es va informar que el líder dels populars va agrair aquest dilluns a Álvarez de Toledo la seva tasca durant les dues legislatures al capdavant del grup parlamentari al Congrés i li va manifestar el seu desig que «continuï contribuint a aquest projecte tan important per al futur d’Espanya». Però, després d’escoltar-la, sembla que serà difícil.