DESPRÉS DE VEURE EL REI

El Govern se sent «fort» després de la imputació a Podem

Els morats demanen la nul·litat del cas a l'Audiència Provincial per no tenir proves

Els populars critiquen a Sánchez que no cessi Iglesias després d'obrir-se la causa

undefined54458548 spain s prime minister pedro sanchez holds a news conference200812141721

undefined54458548 spain s prime minister pedro sanchez holds a news conference200812141721 / ENRIQUE CALVO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La imputació de Podem com a persona jurídica i de tres membres de la direcció del partit de Pablo Iglesias per possibles irregularitats en la comptabilitat no ha caigut bé en el Govern de coalició. Els assumptes judicials dels morats provoquen cert malestar en els seus aliats socialista –un incòmode Pedro Sánchez va evitar aquest dimecres entrar en profunditat en l’assumpte. No obstant, en l’escenari actual, en què les dades de contagis de coronavirus continuen augmentant i l’oposició exerceix una pressió ferotge, l’Executiu sembla predisposat a oferir una imatge d’unitat. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha defensat aquest dimecres la «cohesió» i la «unitat» de l’actual Consell de Ministres bicolor.

La investigació oberta a Podem pel titular del Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, després de la denúncia d’un exadvocat de la formació, s’ha convertit aquest dimecres en una de les preguntes més repetides a diferents membres socialistes de l’Executiu, una situació que desplau bastant els ministres del PSOE. No obstant, Montero ha volgut tancar ràpidament el tema i ha assegurat que a aquest Govern de coalició li queden quatre anys per continuar treballant. Menys segur s’ha mostrat Sánchez. A la seva sortida de l’habitual despatx amb Felip VI al palau de Marivent, el cap de l’Executiu s’ha limitat a mostrar el seu «màxim respecte pel poder judicial». Una afirmació que ha arribat a repetir en tres ocasions amb certa incomoditat.

La defensa

Podem consideren que la investigació només busca treure Unides Podem de l’Executiu. Una tesi que el PSOE no comparteix. No obstant, el portaveu dels morats, Rafael Mayoral, ha defensat que les diligències obertes contra tres dirigents de la formació, un dels quals, el secretari de comunicació del partit, Juan Manuel del Olmo, col·laborador pròxim d’Iglesias, tenen «interessos polítics de fons», i ha arribat a apuntar que podrien «preparar» la moció de censura que presentarà Vox al setembre.

Referent a això, Mayoral ha explicat que la denúncia presentada per l’exadvocat del partit José Manuel Calvente «no té cap consistència» i «són suposicions tot». Partint d’aquesta base, Podem ha registrat aquest dimecres un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Madrid sol·licitant la nul·litat de la causa, perquè les proves se sustenten en «meres» sospites i van ser obtingudes de manera «il·lícita». En aquest sentit, acusen Calvente  d’haver vulnerat el seu deure de confidencialitat.

Notícies relacionades

La conclusió final de Mayoral és que la declaració de Calvente no aporta cap «indici» i que tot es tracta de «suposicions que no se sostenen i que voregen el ridícul». Per tant, els morats confien que la causa es resolgui de manera «favorable» a Podem.

L’oposició

El PP està aprofitant la situació per rescabalar-se amb Iglesias després que el vicepresident segon hagi posat els conservadors en el punt de mira pels seus casos de corrupció. «Se t’acaba el temps», sentencia la campanya que van llançar a Twitter contra el líder d’Unides Podem que qualifiquen de «populista» i que hauria d’estar «inhabilitat». Els populars també han exigit a Sánchez que cessi el seu vicepresident de manera immediata. Cs, per la seva banda, ha registrat una petició perquè Iglesias acudeixi a la Comissió de Qualitat Democràtica del Congrés per retre comptes sobre el cas.