L'advocat acusador i el jutge d'instrucció

Perfil: Calvente i Escalonilla, el martell de Podem

L'advocat ha sortit indemne d'una acusació d'assetjament sexual i laboral avalada per la formació a què ara assetja als tribunals

El magistrat es va guanyar l'antipatia de l'esquerra madrilenya arxivant dues vegades una denúncia contra policies que insultaven Manuela Carmena

jos-manuel-calvente

jos-manuel-calvente

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Quan, el desembre del 2019, Podem va acomiadar pel gèlid mètode del burofax a qui havia sigut cap dels seus serveis jurídics, José Manuel Calvente, i a dos dels seus col·laboradors, la cúpula de la formació estava desguarnint el seu flanc més delicat, per més que ja estigui bregada en causes judicials.

Una acusació d’assetjament sexual i laboral formulada per una de les lletrades de Podem –Marta Flor, la més pròxima al líder, Pablo Iglesias– va sonar llavors com a explicació per a l’acomiadament, mentre l’acusat d’assetjament, Calvente, intentava explicar on volguessin sentir-lo que en realitat se’l feia fora per estar esbrinant irregularitats en els comptes interns del partit.

Aquest 29 de juliol l’acusació d’assetjament es va arxivar per falta de proves, i, 13 dies després, el suposat objecte d’investigació de Calvente s’obre pas engreixant un sumari del Jutjat d’Instrucció núm. 42 de Madrid.

El jove lletrat que fa sis anys es va unir a Podem després de mullar-se amb els indignats del 15-M en la barcelonina plaça Catalunya s’ha convertit ara en l’acusador més documentat, i també el més enverinat, contra la formació morada. En el repartiment d’assumptes dels jutjats de la madrilenya plaça de Castilla, la seva denúncia –assenyalant en primer terme davant la Guàrdia Civil a la gerent de Podem, Rocío Esther Val– va anar a parar a la planta sisena, on té plaça un magistrat casualment molt polèmic per a l’esquerra.

Notícies relacionades

El jutge Juan José Escalonilla Morales ha arxivat ja dues vegades una causa per delicte d’odi a Manuela Carmena. No va veure trencament de la llei en frases com «és terrible que ella no fos al despatx d’Atocha quan van matar els seus companys» o epítets com «‘vejestoria’ menyspreable» amb què el 2018 la titllaven policies (prop de 200) que participaven en un xat contra la llavors alcaldessa de Madrid.

És molt probable que, abans del 20 de novembre –la data que el jutge Escalonilla ha fixat perquè declarin com a imputats tres directius interns de Podem– la formació a què acusa de finançament irregular el recusi sota l’argument que ha emprès una causa general antimorada. Les recusacions amb aquesta base triomfen poc, adverteixen companys de carrera del magistrat.

Temes:

Podem