Torra avala limitar els preus del lloguer malgrat el revés del Consell de Garanties Estatutàries

El 'Constitucional català' avisa que la llei presentada per independentistes i comuns vulnera la Constitució

El conseller Calvet manté una pugna interna davant el president i carrega contra la proposta que el seu propi grup va firmar

zentauroepp47657554 barcelona  06 04 2019  manifestaci  sindicat llogaters  punx191112134624

zentauroepp47657554 barcelona 06 04 2019 manifestaci sindicat llogaters punx191112134624 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president, Quim Torra, manté el seu recolzament a la llei per fixar un límit al preu dels lloguers a Catalunya, malgrat que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), l’organisme que emet dictàmens sobre l’adequació de les lleis a l’Estatut i la Constitució, ha emès un contundent informe que assegura que diversos articles de la llei vulneren l’Estatut.

El dictamen no entra a valorar la utilitat de fixar un límit als lloguers, sinó que es limita a constatar que bona part dels articles de la proposta vulneren l’Estatut i la Constitució, perquè les competències per regular les «obligacions contractuals» respecte al lloguer són de l’Estat.

Malgrat això, Torra ha traslladat aquest dijous als representants del Sindicat de Llogateres, amb qui s’ha entrevistat al Palau de la Generalitat, el seu recolzament a la iniciativa, malgrat les vuit esmenes que JxCat ha presentat al text que va firmar i que donen més facilitats als propietaris perquè no hagin de congelar els preus en determinats casos.

Torra es mostra favorable a evitar preus abusius i espera que la llei s’aprovi i no sigui impugnada pel Govern davant el Tribunal Constitucional. En un sentit contrari, Ciutadans va demanar ahir fer marxa enrere a la iniciativa després del dictamen desfavorable del CGE.

Calvet manté la pugna contra la llei

Notícies relacionades

En canvi, el conseller de Territori, Damià Calvet es basa en aquest dictamen i en un informe, també desfavorable, de l’Autoritat Catalana de la Competència per mantenir el seu rebuig de la llei per les seves «gravíssimes disfuncions», malgrat que aquesta iniciativa va entrar al Parlament amb les firmes, entre d’altres, de Junts per Catalunya (JxCat), el grup a què pertany Calvet. Es dona la circumstància que el mateix CGE tambénva considerar no ajustat al marc estatutari el decret que fa un any el Govern va portar al Parlament. En aquesta ocasió Calvet no va atendre la recomanació de l’anomenat ‘Constitucional català’, malgrat que el mateix CGE constata que l’actual proposta de llei i el decret de l’any passat tenen un contingut «substancialment coincident».

En aquest context de tensió interna al Govern, el Sindicat de Llogateres –que va impulsar la llei amb l’Executiu català– manté que la norma ha d’aprovar-se tal com va entrar al Parlament, firmada per JxCAT, ERC, comuns i la CUP. La solució al conflicte podria passar per algun retoc mínim que satisfés JxCat i salvés el text. H