DIFERÈNCIES EN LA COALICIÓ

La Moncloa rebutja comparèixer al Congrés per la sortida de Joan Carles I

El PSOE anticipa que votarà en contra que Sánchez i Calvo retin comptes al Parlament

El líder socialista demana per carta als seus militants que defensin la Constitució i la monarquia

undefined52260886 madrid  12 02 20  pol tica  sesi n de control al gobierno   200806123721

undefined52260886 madrid 12 02 20 pol tica sesi n de control al gobierno 200806123721 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

La Moncloa considera que ja ha donat prou explicacions sobre la sortida d’Espanya de Joan Carles I, provocada pel continu degoteig d’informacions comprometedores sobre els seus negocis opacs i dissenyada per evitar que a Felip VI l’esquitxi encara més tot aquest escàndol i que posi en risc la monarquia. Les sol·licituds de compareixença al Congrés dels Diputats de Pedro Sánchez i Carmen Calvo se succeeixen, però els socialistes anticipen que s’oposaran quan calgui votar-les, una posició que fa molt difícil que aquestes iniciatives tirin endavant.

De moment, ja hi ha una petició registrada. Els partits independentistes amb representació al Congrés (ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG, que sumen 28 escons) van demanar ahir les compareixences del president i la vicepresidenta primera. Però hi ha una altra sol·licitud d’explicacions parlamentàries en l’horitzó i és més complicada de gestionar. Ve d’Unides Podem, soci de coalició del PSOE. Tot i que els morats encara no l’han registrat, Jaume Asens, el líder d’En Comú Podem, ja ha anunciat que aquesta és la seva intenció, i també vol que Felip VI reti comptes.

Podem esperarà al setembre per formalitzar les seves peticions. Els morats, en hores baixes després de la patacada en les recents autonòmiques gallegues i basques, busquen marcar perfil propi amb aquest afer i capitalitzar el descrèdit de la monarquia. Juntament amb les compareixences, volen tornar a demanar una comissió d’investigació sobre les activitats del rei emèrit, una iniciativa que no ha prosperat mai, a causa del rebuig del PSOE i la dreta.

Fonts de la Moncloa expliquen que «en cap cas» Sánchez o Calvo compareixeran al Congrés a petició pròpia. En la direcció del grup parlamentari socialista anticipen que votaran ‘no’ a la sol·licitud dels partits independentistes, i que «ara mateix» la seva posició també és contrària a la futura iniciativa de Podem, si és que els morats finalment la registren, una cosa sobre la qual dubten en el PSOE. Les sol·licituds només podrien tirar endavant si el PP i Vox els donessin suport, una cosa molt poc probable.  

Una qüestió difícil

El debat sobre la família reial no ha sigut mai còmode per als socialistes, i menys ara que aquesta perd recolzament popular. En el seu si (sobretot entre els seus militants, no tant entre els seus dirigents) continua bategant una pulsió republicana, però el partit defensa al mateix temps la monarquia, una aparent contradicció que resol assenyalant que recolza la Constitució en tots els seus extrems. No obstant, amb prou feines hi ha hagut veus crítiques dins del PSOE amb la posició de Sánchez, que dimarts passat va aplaudir la sortida del rei emèrit i va lloar l’«exemplaritat» de Felip VI. De moment, només les Joventuts Socialistes, que sempre han sigut partidàries de la república, s’han desmarcat de la línia oficial.

Notícies relacionades

Tot i així, Sánchez va voler incloure aquest assumpte a la seva carta estival a la militància, difosa ahir. El president i secretari general del PSOE fa una crida a les seves bases a defensar «tota» la Constitució, una cosa que inclou, remarca, la monarquia. Pel cap de l’Executiu, que assenyala amb referència a Joan Carles I que «tot responsable públic ha de retre comptes», el «pitjor error» dels socialistes seria «regalar als conservadors l’exclusivitat  del llegat constitucional».

«La nostra Constitució empara drets socials amplis que invoquem i que volem estendre i fer efectius –escriu Sánchez–. I reconeix i empara la pluralitat territorial de les nacionalitats i regions que componen Espanya. La monarquia parlamentària és un element d’aquest pacte. Tot el pacte és la Constitució i no es pot trossejar i seleccionar a caprici. Som lleials a la Constitució; a tota, de principi a final. I la defensarem a les verdes i a les madures».