La jutge autoritza «de forma immediata» dos permisos de sis dies per a Jordi Cuixart

El TSJC informa que van ser aprovats el 14 de maig i el 9 de juliol

zentauroepp52273230 cuixart200213085047

zentauroepp52273230 cuixart200213085047 / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts

La titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Catalunya ha aprovat aquest dijous que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, pugui disfrutar «de forma immediata» de dos permisos penitenciaris de sis dies.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que la junta de tractament de Lledoners (Barcelona) va aprovar aquests permisos el 14 de maig i el 9 de juliol.

El mateix jutjat va suspendre la setmana passada el tercer grau a Jordi Cuixart, cosa que li permetia sortir de presó entre setmana i passar el cap de setmana a casa.

Aquests dos permisos ordinaris concedits a Cuixart, que podrà disfrutar-los immediatament, estan al marge del recurs de la fiscalia al tercer grau, que va derivar en l’ingrés de nou del reclús al centre penitenciari de Lledoners, així com a l’aplicació del 100.2 del reglament penitenciari, que permetia les seves sortides per anar a treballar i que també va quedar en suspens.

Compleix els requisits

En les dues interlocutòries, la magistrada del Jutjat de Vigilància Penitenciària núm. 5 esgrimeix que l’intern compleix els dos requisits del reglament penitenciari: haver complert la primera quarta part de la condemna i la «seva bona conducta», com posen de manifest els informes de l’equip multidisciplinari de Lledoners.

A més, la jutge afirma que el reclús «reconeix els fets provats en la sentència, assumeix les conseqüències dels seus actes, i mostra motivació per al canvi».

En aquest sentit, la magistrada rebutja l’argument del ministeri fiscal sobre la falta de penediment de Cuixart per oposar-se a aquests permisos: «L’intern reconeix els fets delictius, però no està d’acord amb la seva qualificació jurídica, i no mostra penediment, defensant la seva innocència, la qual cosa és sens dubte un pensament i decisió legítims, ja que la normativa penitenciària no imposa l’obligació al condemnat de penedir-se ni que es declari culpable i que prescindeixi de la seva declaració d’innocència», sosté la jutge en la interlocutòria.

Pel que fa als riscos existents de reincidència, com esgrimeix el ministeri públic per oposar-se als permisos, la magistrada conclou que, en aquests moments, «no existeixen indicis de risc de reincidència delictiva ni de trencament de condemna».

Notícies relacionades

La magistrada també recull en la seva interlocutòria un altre dels preceptes del reglament penitenciari que Cuixart està complint, com és el de la realització de programes específics de tractament.

Arran dels informes dels equips tècnics de la presó de Lledoners, la «col·laboració de l’intern és total en totes les activitats», assenyala la jutge.