ACCIÓ JUDICIAL

La jutge suspèn la semillibertat dels presos de l'1-O

Junqueras, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart no podran sortir de la presó

Torra exigeix al Govern que cessi les «hostilitats» per reprendre el diàleg

zentauroepp54278340 lledoners200728202840

zentauroepp54278340 lledoners200728202840

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La magistrada Maria Jesús Arnau, titular del Jutjat de Vigilància número 5 de Catalunya, va suspendre dimarts cautelarment el tercer grau penitenciari a cinc presos per l’1-O: l’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva i Joaquim Forn; l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez; i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Tots ells van reingressar a la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), d’on no podran sortir ni a treballar, tal com havia sol·licitat la fiscalia. 

Els independentistes presos estaran de nou classificats en segon grau –el més habitual entre els reus– i només podran disfrutar de nou de l’article 100.2 del reglament penitenciari –que els permetia sortir de la presó unes hores a treballar i a fer voluntariat– si ho aprova una altra vegada la junta de tractament de la presó. 

La suspensió immediata del tercer grau que els va concedir la Generalitat el 14 de juliol respon a la presentació del recurs de la fiscalia, que, seguint l’establert pel Tribunal Suprem en una resolució dictada la setmana passada, s’ha d’executar mentre s’examina el recurs. 

El ministeri públic argumenta que el règim de semillibertat crea una «total sensació d’impunitat» i que la progressió a tercer grau és incompatible amb «la necessària realització de les finalitats retributives i de prevenció general» de la pena, per tal com continuen «reconeixent els fets i les seves conseqüències però no el delicte». Segons el seu parer, no han «superat cap programa específic de tractament per abordar aquest dèficit» i tampoc s’ha produït el «necessari acostament amb l’exterior de la presó», amb la concessió de permisos. Amb el tercer grau, els líders independentistes només anaven a dormir a la presó quatre dies i els caps de setmana es podien quedar a casa.

El recurs afirma que Junqueras, Romeva i Forcadell «encara no han complert una quarta part de la condemna» i se’ls hi atorga l’article 100.2 del reglament penitenciari amb ampli règim de sortides, «cosa que és del tot inusual». I ara, transcorreguts «només» sis mesos des de la classificació inicial en segon grau es progressa al tercer grau, «cosa que, en lloc d’afavorir el compliment de les finalitats de la pena, el que fa és crear una total sensació d’impunitat tant en l’intern com en la societat», afegeix la fiscalia. Sànchez, Forn i Cuixart sí que han complert la quarta part de la condemna aquest mateix any.

D’altra banda, el ministeri públic remarca l’«extrema gravetat» del delicte de sedició i indica que el bé jurídic atacat és «l’ordre públic i l’adequat funcionament dels serveis i institucions públiques», per la qual cosa «ha de ser objecte d’un important retret, ja que en última instància el perjudici causat és l’estructura del nostre Estat social i democràtic de dret», havent «volgut vulnerar la unitat territorial». 

Segons la seva opinió, el programa de tractament de la cúpula que va organitzar l’1-O ha de tenir per objecte ensenyar-los a respectar la llei, que només es pot aconseguir allò que es desitja utilitzant mecanismes legalment, i no es pot transmetre a la societat «que pot quedar impune haver convertit la mateixa voluntat en llei fora dels cursos legalment establerts».

La fiscalia encara no ha presentat recurs contra els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa, per la qual cosa seguiran amb el tercer grau, i falta per veure la resolució del jutge sobre l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Reingrés

L’independentisme va organitzar un breu acte a les portes de la presó de Lledoners abans que ingressessin a la presó els cinc afectats per l’ordre de la jutge, un esdeveniment al qual no va acudir l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez. Els presos es van reafirmar en el dret a l’autodeterminació i van animar a «persistir» i a «no abandonar» aquesta «lluita». Cuixart, fins i tot, va cridar els joves a «desobeir les lleis injustes» i a no témer ni la presó ni la «repressió». Turull va advocar per la unitat independentista «sense esperar que ens donin garrotades» i Junqueras va afirmar que l’Estat els té «por» i per això els «tanca».

Notícies relacionades

L’Executiu va acusar el Govern de la suspensió del tercer grau recuperant les paraules de Pedro Sánchez en campanya electoral, quan va dir que la fiscalia depèn de l’Executiu central. El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una declaració institucional i va exigir a Sánchez «parar les hostilitats» si vol reprendre el diàleg: «Potser creuen que amb aquesta decisió han derrotat algú. Al contrari. Ens fan més forts, reforcen les nostres raons i ens conviden a preparar-nos millor per a definitivament deixar de ser presoners d’un Estat autoritari que no accepta la voluntat democràtica», va asseverar. 

«El Govern més progressista de la història actua de la mateixa manera que actuava el del PP», va inquirir la portaveu Meritxell Budó. La consellera de Justícia, Ester Capella, va dir que «el Suprem i la fiscalia han segrestat la política espanyola».