TERCER GRAU

Cuixart: «És un orgull enorme ser a la presó per defensar la democràcia»

Desenes de persones reben el president d'Òmnium el seu primer dia de semillibertat

whatsapp-video-2020-07-17-at-110357 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ‘família’ d’Òmnium, terme amb què el seu president, Jordi Cuixart, es refereix als 182.633 socis de l’entitat, ha acudit aquest divendres a rebre’l en la seva primera sortida amb el tercer grau penitenciari. Cuixart ha pronunciat les seves primeres paraules en un acte públic després de més de 1.000 dies empresonat i s’ha reafirmat en l’al·legat amb què va tancar el judici: «Ho tornarem a fer».

«Ha sigut un orgull enorme i em dona una alegria immensa haver sigut a la presó i continuar estant-hi per defensar la democràcia i la llibertat», ha etzibat Cuixart, en aquesta ocasió sense la seva destacada camisa blanca immaculada. Precisament, s’ha encarregat de remarcar que continua entre reixes i que «ni la presó ni l’exili» han de ser «un límit» en la defensa del dret a l’autodeterminació.

Notícies relacionades

Desenes de persones han ovacionat el seu discurs, acompanyat de llargs aplaudiments i crits de «llibertat». «Hem après que la nostra lluita l’únic límit que té és la violència; mai l’exercirem. Els que no tenen límits són aquells policies que van venir l’1-O amb l’‘a por ellos’ a pegar a ciutadans indefensos, innocents, demòcrates que lluitem per la llibertat de Catalunya, per la democràcia i per un país més just i mes lliure. Ens volen aïllats i no saben que avui estem més units que mai», ha proclamat Cuixart. Que, al seu torn, ha cridat a la societat civil a pressionar els partits «d’aquí i d’allà» perquè «escoltin la veu de la ciutadania».

Un cartell de fons amb l’expresidenta d’Òmnium, Muriel Casals, que va morir el 2016, ha sigut l’aparador per a la seva rebuda, que Cuixart ha detectat amb entusiasme. El vicepresident Marcel Mauri l’esperava al carrer Diputació de Barcelona i s’han fos en una abraçada. Sense gaires més dilacions i amb els altaveus alertant de la necessitat de mantenir les distàncies de seguretat entre persones, el president ha pujat l’escalinata fins al seu despatx. «Era a la presó com a president d’Òmnium i vaig dir que sortiria com a president d’Òmnium», ha conclòs.