Guerra oberta en el Govern per la llei per limitar el preu del lloguer

Els consellers Calvet (JxCat) i Capella (ERC) s'acusen mútuament de mentir sobre les seves intencions

Torra avala la normativa que va entrar al Parlament però el seu grup manté un rebuig clar del text que va firmar

zentauroepp36922384 alquiler alquileres170602215323

zentauroepp36922384 alquiler alquileres170602215323 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

La proposta de llei que fixa un límit als preus dels lloguers a Catalunya i que va comptar amb la firma inicial dels dos socis del Govern s’ha convertit en una arma llancívola entre els consellers de Territori (Damià Calvet, de JxCat) i de Justícia (Ester Capella, d’ERC), que es van acusar aquest dimarts de mentiders respecte a les seves intencions sobre el projecte. Ho van fer davant uns 15 interlocutors en una reunió telemàtica amb tots els partits i agents implicats en una llei que fins i tot el president Quim Torra recolza però a la qual JxCat ha presentat esmenes en favor dels propietaris de vivendes.

Acusacions creuades de mentir

En aquesta reunió, Calvet va afirmar que la seva conselleria no havia participat en l’elaboració de la llei i que ha vist com es precipitaven els fets consumats entre Justícia i el Sindicat de Llogaters. En un moment de la trobada telemàtica va ser Capella la que va contradir obertament Calvet recordant-li una conversa entre tots dos en el moment de tirar endavant el projecte al Parlament, que va portar finalment la firma de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i es va tramitar per via d’urgència. És més, fonts coneixedores d’aquests pactes afirmen que es va arribar a acordar que si algun grup portava el projecte al Consell de Garanties Estatutàries (CGE, l’òrgan que emet dictàmens sobre la legalitat de les lleis –dictàmens que no són d’obligat compliment–, el Govern aprovaria el text per decret.

La tensa reunió de dimarts va acabar amb una evidència: malgrat que hores abans Torra havia mostrat obertament el seu suport a la llei tal com va entrar al Parlament, Junts per Catalunya i en especial Calvet mantenen la seva rotunda negativa a recolzar-la si no s’aproven una sèrie d’esmenes que segons el Sindicat de Llogaters desnaturalitzen per complet la iniciativa. Calvet al·lega que l’Autoritat Catalana de la Competència ha emès un document contrari a la llei, argumentant que fixar un límit als preus del lloguer pot «provocar una reducció de l’oferta» i provocar l’aparició de l’economia submergida.

Versions que no quadren

A més, Calvet preveu que el CGE també emeti alguna objecció a la llei i això faci que la resta de grups favorables a la llei accepti negociar les esmenes de JxCat. Es dona el cas que quan l’any passat el Govern va intentar aprovar un decret similar, el CGE va emetre un dictamen desfavorable que no va ser impediment perquè Calvet mantingués la iniciativa. És més, en una de les trobades entre els actors implicats en l’actual proposició de llei, es va acordar verbalment no fer marxa enrere tot i que el CGE es manifestés en sentit crític.

Notícies relacionades

Fonts d’ERC van reconèixer que la reunió de dimarts «va ser un desastre» i que JxCat no es va moure ni un mil·límetre. «Van començar la reunió afirmant, poc menys, que la resta de grups els havien enganyat i, al final, van acceptar que potser ells havien sigut negligents, que no s’havien llegit el text». Unes explicacions que, per a aquestes fonts, són puerils, per tal com l’acord va comptar amb l’aval del negociador (Toni Morral). «El que passa és que serveixen els interessos que sempre han servit», va interpretar aquesta veu coneixedora del contingut de la trobada.

El conseller Calvet assegura que el text té «disfuncions greus» i espera que després del dictamen del CGE es negociïn esmenes, que la resta d’actors assegura que no recolzarà. Aquest dijous Torra rep el Sindicat de Llogaters després d’haver afirmat :«Treballaré perquè aquest acord [inicial] sigui el resultat final».