El Parlament debatrà divendres sobre la monarquia

El secessionisme veu en el mutis de l'emèrit l'ocasió d'atiar PSC i comuns

Iceta acusa Torra de no saber gestionar i de «buscar la confrontació»

undefined52661686 29 01 2020 el president del parlament  roger torrent  durant200404171555

undefined52661686 29 01 2020 el president del parlament roger torrent durant200404171555 / David Zorrakino - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

 El Parlament traduirà divendres tota la polseguera aixecada per la marxa de Joan Carles I a la clau catalana, que és tant com dir l'arena prelectoral. El president Quim Torra va sol·licitar dimarts la celebració del conclave i el president del Parlament, Roger Torrent, el va convocar ahir per a demà. L’objectiu evident de les forces que sustenten els dos presidents, JxCat i ERC, serà la d’exposar els representants catalans del bipartit d’esquerres en el Govern central davant les seves contradiccions.

Segons els experts electorals dels partits, la frontera entre l’independentisme i el no-secessionisme està bastant segellat. Els transvasaments, en qualsevol direcció, entre PSC i comuns, d’una banda, i ERC, per l’altra, es produeixen amb comptagotes. Però si hi ha un assumpte capaç de generar moviment en aquesta frontera és el rebuig de la monarquia, una cosa que reuneix l’electorat dels tres partits. «Les paraules de Pedro Sánchez i la mera gesticulació de Podem poden generar descontentament en les seves bases», apunta una veu republicana.

Fonts dels comuns van confirmar a aquest diari que el seu malestar és notable respecte a la posició del PSOE. Un malestar que va quedar en evidència amb les declaracions de dimarts de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, criticant la posició de Pedro Sánchez en aquesta crisi. 

La posició de Catalunya en Comú-Podem és la de forçar queè Podem almenys plantegi reformes legislatives per, per exemple, posar límit a la inviolabilitat dels actes del Monarca. No serà motiu de ruptura de la coalició, apunta la formació catalana de Colau, però sí que genera una evident «tensió» amb el PSOE per com s’ha gestionat la marxa del rei emèrit fora d’Espanya i el paper que ha jugat, entre d’altres, la vicepresidenta Carmen Calvo, en aquest assumpte».

Contraatac del PSC 

El diputat del PSC al Congrés José Zaragoza va afirmar que un referèndum sobre monarquia o república no és prioritari i va apostar per centrar els esforços a superar la crisi del coronavirus. 

Notícies relacionades

I és que sembla que la gestió d’aquesta situació límit serà la carta que esgrimiran els socialistes quan se’ls esmenti l’assumpte monàrquic. 

Miquel Iceta, en una carta dirigida a la seva militància, va acusar Torra de no saber «gestionar» Catalunya, de ser «deslleial» amb la resta d’institucions i de buscar la «confrontació».