Podem recrimina a Sánchez que no l'informés de la sortida de Joan Carles I

Irene Montero assegura que el partit morat desconeix si hi va haver negociació entre la Moncloa i la Zarzuela i apunta a una «decisió unilateral» del PSOE

La ministra de Igualdad, Irene Montero, durante su intervención en la presentación del Acuerdo para el Desarrollo de la Igualdad Efectiva entre Hombres y Mujeres en el Trabajo, en la Sede del Ministerio de Trabajo y Economía Social, en Madrid (España) a 30 de julio de 2020.

La ministra de Igualdad, Irene Montero, durante su intervención en la presentación del Acuerdo para el Desarrollo de la Igualdad Efectiva entre Hombres y Mujeres en el Trabajo, en la Sede del Ministerio de Trabajo y Economía Social, en Madrid (España) a 30 de julio de 2020. / Jesús Hellín (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assenyalat aquest dimarts que Unides Podem desconeix si hi ha hagut una presumpta negociació de la Moncloa amb la Casa Reial en relació amb la sortida d’Espanya del rei emèrit Joan Carles i ha apuntat que aquesta decisió no l’ha pres el Govern de coalició: «Pot ser que hagi sigut el PSOE des de la Moncloa». En una entrevista a la cadena SER, Montero ha explicat que els ministres de la formació morada no sabien que s’estigués negociant la sortida del monarca ni que es comunicaria dilluns a la tarda. Montero recrimina així al president, Pedro Sánchez, que no informés el seu soci de Govern de la sortida de Joan Carles I.

«Sens dubte no és una decisió que s’hagi pres en el Govern. Respecto les decisions del PSOE però no és una decisió que hagi pres el Govern de coalició», ha remarcat Irene Montero, que ha recalcat fins a en dues ocasions que no sabien de l’existència d’aquesta presumpta negociació des de la Moncloa amb la Casa Reial. Ha afegit que si Podem ho hagués sabut, haurien expressat la seva discrepància.

Al ser preguntada per si considera que els membres del PSOE han actuat amb «deslleialtat», Montero ha emplaçat a parlar aquesta qüestió dins del si del govern de coalició, si bé ha insistit que aquesta decisió, d’haver-se pres, s’ha portat de manera unilateral pel PSOE.

Així s’ha pronunciat la ministra en una entrevista a la cadena SER en què ha valorat la decisió del monarca de traslladar-se fora d’Espanya després del continu degoteig d’informacions comprometedores pels seus suposats negocis opacs, amb una fortuna en comptes suïssos.

«Actitud indigna» del rei emèrit

La ministra d’Igualtat ha opinat que la «fugida» del rei emèrit és una «actitud indigna» que la gent interpreta com un intent d’«eludir l’acció de la justícia». Això, ha dit, «deixa la monarquia en una posició molt compromesa i delicada». «Hauria de retre comptes. Espanya està cansada d’impunitat i corrupció», ha conclòs Montero. Al seu judici, «ningú a Espanya» pot separar les decisions del rei emèrit de la seva posició com a monarca. La ministra no ha qüestionat, no obstant, la «integritat» de Felip VI.

Dilluns, el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, ja va criticar en els mateixos termes la sortida de Joan Carles I:  «La fugida a l’estranger de Joan Carles de Borbó és una actitud indigna d’un excap de l’Estat i deixa la monarquia en una posició molt compromesa», va escriure a Twitter.

El PP carrega contra Iglesias

El PP ha demanat aquest dimarts a Pedro Sánchez que desautoritzi Iglesias per aquestes paraules. El vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Montesinos, ha emplaçat el president del Govern a «posar ordre» al seu gabinet i desautoritzar el vicepresident segon, Pablo Iglesias, perquè, segons la seva opinió, no hi pot haver missatges contradictoris des del Govern sobre la sortida del rei emèrit.

Notícies relacionades

En una entrevista a RNE, Montesinos ha instat Sánchez a aprofitar la compareixença d’aquest dimarts per fer aquesta desautorització perquè el president del Govern ha de defensar la Direcció de l’Estat de l’«atac» que «en ocasions arriba des de dins del seu propi gabinet».

Montesinos ha insistit que aquest dilluns l’Executiu va donar missatges contradictoris: «La Moncloa va dir una cosa i el vicepresident de Sánchez, una altra» i, per això, ha instat «formalment» el president a desautoritzar «una vegada per sempre» Iglesias perquè el Govern «ha d’enfortir les institucions, no erosionar-les».