REACCIONS A L'ANUNCI DE LA ZARZUELA

El Govern aplaudeix l'«exemplaritat i la transparència» de Felip VI

El vicepresident, Pablo Iglesias, critica la «fugida indigna» del rei emèrit i assegura que «qualsevol ciutadà que cometi delictes ha de donar la cara davant la Justícia»

Per al PP la marxa de Joan Carles demostra «la seva lleialtat a Espanya», mentre que Torra compara l'emèrit amb el seu avi Alfons XIII

zentauroepp54133025 homenaje200716085832

zentauroepp54133025 homenaje200716085832 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de conèixer la decisió del rei Joan Carles de traslladar-se fora d'Espanya, el Govern ha expressat el seu respecte a l'anunci del rei Joan Carles i ha remarcat el seu reconeixement al «sentit de l'exemplaritat i transparència que sempre han guiat el rei Felip VI» des de la seva arribada a la Prefectura de l'Estat. Pedro Sánchez compareixerà aquest dimarts, com ja estava previst, en la roda de premsa després del Consell de Ministres.

No obstant el seu vicepresident segon,  Pablo Iglesias, no ha dubtat a qualificar d'«indigna» l'actitud de l'excap d'Estat: «La  fugida a l'estranger  de Joan Carles de Borbó és una actitud indigna d'un ex cap de l'Estat i deixa la monarquia en una posició molt compromesa», ha assegurat el també líder de Podem en un missatge que ha penjat a les seves xarxes socials.

 Más rápido, una hora antes, fue la reacción del Com Alfons XIII... https://t.co/xjSfINZCxQ

— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) August 3, 2020El Partit Popular ha destacat el «paper determinant i decisiu» que va tenir Joan Carles en l'arribada de la democràcia a Espanya i ha fet una crida a la unitat entorn del cap de l'Estat i a institució que representa.

Els populars han  el seu «més absolut respecte» a la decisió del Rei emèrit, que, segons el seu parer, demostra amb el comunicat conegut aquest dilluns «la seva lleialtat a Espanya, a la Monarquia parlamentària i al rei Felipe VI.

Sí que ha reaccionat el soci del PSOE en l'Executiu. El portaveu al Congrés d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha manifestat que l'objectiu de l'anunci no podria ser cap altre que dificultar la investigació judicial en la qual el monarca està immers.  «Tenint causes pendents a Espanya i tants diners per viatjar i protegir-se, ¿la justícia permetrà que marxi? ¿No podria això dificultar les indagacions? Esperem que no sigui precisament aquest el motiu de la decisió i, si és així, se li impedeixi fugir», ha escrit en el seu compte de Twitter.

Des de l'oposició, el líder de Més País,  Iñigo Errejón,  ha acusat aquest dilluns el Rei emèrit de «fugir» d'Espanya sense retre comptes.  «És escandalós. Almenys que torni els diners, que bona falta li fa al nostre país», ha escrit Errejón en un missatge de Twitter. La seva companya de partit i i diputada a l'Assemblea Madrilenya, Tania Sánchez, ha escrit: «La història mostra que els borbons són de robar i de fugir. En el cas de Felip VI, ¿serà qüestió de temps seguir la tradició familiar?», es pregunta

Notícies relacionades

El compte de Twitter d'Oriol Junqueras, que compleix condemna de 13 anys per sedició, afirma amb ironia que «la llei és igual per a tothom. Per això el rei permet que el seu pare corrupte marxi i no doni explicacions, el Govern mira cap a un altre costat i els jutges del Suprem 'passen' perquè l'emèrit no és independentista. L'Espanya irreformable i corrupta de sempre.

Per a ERC, segons el portaveu en el Congrés, Gabriel Rufián, «Joan Carles s'escapa, fent ús de la tradició familiar». «La bona notícia és que Espanya té un lladre menys i la dolenta és que ell no acabarà a Soto del Real. No és una qüestió d'una persona, és tota la institució, la monarquia, la que està podrida»

Temes:

Joan Carles I