RESOLUCIÓ JUDICIAL

El Suprem anul·la la sentència que va condemnar Otegi per Bateragune

L'alt tribunal dona la raó al dirigent abertzale després de la sentència europea que va declarar que no va ser jutjat amb imparcialitat

El Suprem declara que aquesta sentència «constitueix prou títol» per anul·lar la sentència de l'Audiència Nacional

zentauroepp45775731 primer pla d arnaldo otegi durant la roda de premsa al parla181106143620

zentauroepp45775731 primer pla d arnaldo otegi durant la roda de premsa al parla181106143620 / Natalia Segura

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Segona del Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència de l’Audiència Nacional que va condemnar a Arnaldo Otegi, i uns altres quatre dirigents de l’esquerra abertzale a l’entendre que estaven mirant de reconstruir ETA a través de Bateragune. Era només qüestió de temps que l’alt tribunal adoptés aquesta decisió, després que el 2018 el Tribunal Europeu de Drets Humans va declarar que no havien sigut jutjats per un tribunal imparcial

Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto i Miren Zabaleta Tellería van ser condemnats a penes d’entre sis anys i sis anys i mig de presó per un delicte de pertinença a organització terrorista a través de Bateragune. El TEDH va anul·lar aquesta sentència al tenir en compte que en un judici previ per enaltiment del terrorisme, anul·lat pel Suprem, la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, havia preguntat a Otegi si condemnava el terrorisme. Ell s’hi va negar i Murillo va respondre amb un «ja sabia jo que no m’anava a contestar». 

Notícies relacionades

Per a la justícia europea, el fet que la jutge «hagués utilitzat públicament expressions que implicaven que ja s’havia format una opinió desfavorable del cas abans que s’hagués decidit sembla clarament incompatible amb la seva participació en el segon procés penal».

Amb la sentència europea a la mà els condemnats van presentar el corresponent recurs de revisió. El Suprem declara que aquesta resolució, que va declarar vulnerat l’article 6.1 del Conveni Europeu (falta d’imparcialitat del tribunal) «constitueix prou títol, per autoritzar primer la interposició del recurs de revisió i per ara estimar-ho».