COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT

Bosch, sobre l'assetjament sexual a Exteriors: «No vaig encobrir res»

L'exconseller admet «equivocacions» en la gestió per no haver activat el protocol contra la violència masclista

zentauroepp52704518 el conseller d acci  exterior  alfred bosch  i a l esquerra 200309191228

zentauroepp52704518 el conseller d acci exterior alfred bosch i a l esquerra 200309191228

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exconseller d’Exteriors, Alfred Bosch, ha comparegut aquest dimecres de forma virtual al Parlament per donar explicacions sobre els presumptes casos d’assetjament sexual a la Conselleria per part del seu cap de gabinet, Carles Garcias, que el van obligar a dimitir. Bosch no va activar el protocol pertinent, una cosa que ha qualificat com a «equivocació», i ha demanat arribar «fins al final» en la investigació i que es judicialitzi.

L’anterior titular d’Exteriors ha afirmat que no tenia coneixement dels fets i ha defensat que la seva dimissió va ser una assumpció de responsabilitats, «no per haver encobert res», sinó per haver passat per alt, «escapat», ha dit, cosa que passava al seu departament. «Vaig dimitir per unes accions que jo no vaig perpetrar, en un acte d’assumpció de responsabilitats polítiques», ha proclamat.

«No em considero de cap forma culpable. Ni se m’acusa ni se’m pot acusar de qüestions que són imputables a ell [Garcias]», ha inquirit Bosch, «se’m va escapar que hi havia fets denunciables. Aquí també hi ha una responsabilitat a assumir», ha continuat, i ha reivindicat la seva dimissió, «el màxim que pot fer un càrrec públic que és renunciar al seu càrrec». «Reconec equivocacions en la gestió, però no reconec culpa», ha insistit.

Bosch va dimitir el 10 de març després que el diari ‘Ara’ publiqués els casos d’assetjament sexual. Segons el relat publicat, abans de cessar Garcias de forma definitiva, Bosch va estudiar fins i tot recol·locar-lo en un altre càrrec, tot i que l’exconseller assegura ara que ho va fer per motius «laborals». La mà dreta de Bosch feia presumptament un marcatge constant a les treballadores del seu equip, ja fos a la seu de la Conselleria, en actes o en viatges, amb comentaris, missatges i insinuacions, en els quals insistia a veure’s a soles amb elles, i a les que es dirigia sovint amb un llenguatge sexista.

Notícies relacionades

«No se’m pot dir que jo vaig encobrir quan jo desconeixia que hi hagués cap fet denunciable en aquests casos d’assetjament. Jo cap no tenia prova, cap testimoni, que m’informés de casos d’assetjament. D’aquest desconeixement em reconec responsable, l’hauria d’haver seguit amb mes atenció, se’m va escapar», ha remarcat Bosch.

I ha justificat que els homes de la seva generació, ha dit, no estan «prou formats ni capacitats» per abordar aquest tipus de situacions davant violències masclistes: «Tot això m’ha servit per entendre que necessitem aquesta formació».

Temes:

Alfred Bosch