Aprovats els primers pactes entre el PSOE i el PP al Congrés per dissenyar l'Espanya post-Covid

L'acord entre socialistes i conservadors permet tirar endavant els textos de Sanitat i la UE amb ampli consens

El document d'Economia ha sigut aprovat per la mínima i el de Polítiques Socials no aconsegueix els recolzaments necessaris

general / periodico

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés dels Diputats ha donat el seu vistiplau a gran part de les conclusions finals de la comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica. Després de gairebé un mes de negociacions per definir les mesures necessàries per revertir la crisi provocada per la pandèmia, la Cambra baixa ha aprovat aquest dimecres els dictàmens de tres dels quatre grups de treball en què es va dividir la comissió –SanitatUnió Europea i Economia–. El document relatiu a les Polítiques socials no ha aconseguit el consens necessari a causa del conflicte amb l’educació concertada. La votació ha servit al PSOE el PP per escenificar els seus primers acords per dissenyar l’Espanya post-Covid en matèria de Sanitat i la Unió Europea. 

L’acord a última hora de dimarts passat entre socialistes i populars ha permès que els textos de Sanitat i la Unió Europea hagin comptat amb el recolzament d’una àmplia majoria del Congrés, un dels objectius principals de la comissió. L’acceptació per part dels socialistes de crear una Agència Pública de Salut, com sol·licitaven els conservadors, va aplanar el camí perquè els de Pablo Casado tanquessin un acord que portava en l’aire des de fa diverses setmanes. 

Notícies relacionades

No obstant, els documents d’Economia i Polítiques socials no han tingut la mateixa sort. Els populars van rebutjar pactes en les dues matèries perquè veien cessions «insuficient» per part del PSOE. No obstant, en la part econòmica, els socialistes i Unides Podem han aconseguit el suport d’alguns dels socis de la investidura de Pedro Sánchez, com Més País, i han sumat a Cs, aconseguint aprovar el document per la mínima (169 vots a favor i 168 en contra). 

No obstant, els partits de Govern no han pogut tirar endavant el text de Política social. A més de no comptar amb el ‘sí’ del PP, Cs també s’ha oposat a aquest document perquè incloïa una mesura per retirar els ajuts a l’escola concertada. Un plantejament que tampoc va agradar a altres partits com JxCat. Malgrat que el PSOE va pactar amb ERC una esmena que matisava aquesta mesura, els taronges van assegurar que no resulta suficient. Així, només ha obtingut 172 ‘sís’ davant els 175 ‘nos’ que han impedit la seva aprovació.