aprovació definitiva

El PSOE i el PP pacten en Sanitat i la Unió Europea

Socialistes i conservadors han assolit certa entesa en la recta final de la negociació

Diversos partits retreuen l'acostament del Govern cap a les formacions de la dreta

undefined54199189 graf2851  madrid  21 07 2020   la vicesecretaria general del200721193541

undefined54199189 graf2851 madrid 21 07 2020 la vicesecretaria general del200721193541 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A última hora i després de diverses setmanes de negociacions, el PSOE i el PP van arribar aquest dimarts a un acord al si de la comissió de Reconstrucció del Congrés en matèria de Sanitat la Unió Europea. Socialistes i conservadors van pactar ahir la creació de l’Agència Nacional de Salut que demanaven els de Pablo Casado. Un gest del Govern que aplana el camí cap a l’entesa en la votació final d’aquest dimecres. On va ser impossible acostar posicions va ser en els altres dos grups de treball, el d’Economia i el de Polítiques Socials.

En una jornada marcada per l’acord històric firmat al si d’Europa per oferir una resposta a la crisi econòmica de la Covid-19, els conservadors van anunciar el seu recolzament al dictamen de Sanitat a canvi de crear l’Agència Nacional de Salut, com estaven demandant des de fa setmana. Una mesura que també va recolzar Cs. No obstant, el vistiplau final dels de Casado als textos de Sanitat i la Unió Europea està en l’aire fins que constatin que les últimes esmenes aprovades no suposen cap escull. En les altres dues àrees de treball veuen cessions «insuficients» per part del PSOE.

«No som aquí, ni ens han votat els espanyols, per renunciar als nostres principis, valors i idees. Si volguéssim canviar-les ens n’aniríem a una altra banda. Però els espanyols esperen també que busquem punts de trobada», ha reconegut la portaveu del PP en la comissió, Ana Pastor. Un to molt similar ha mantingut la seva homòloga socialista, Adriana Lastra: «Aquest ha de ser un acord per demostrar que la nostra responsabilitat és més gran que les nostres diferències».

L’escola concertada

Socialistes i morats també han aconseguit el recolzament de Cs als textos de Sanitat, la Unió Europea i Economia. No obstant, els taronges no donaran el seu ‘sí’ al document sobre Polítiques socials a causa de la intenció de l’Executiu de retirar els ajuts a l’educació concertada. Malgrat que el Govern ha pactat amb ERC una esmena transaccional que matisa aquesta mesura, els d’Inés Arrimadas han afirmat que no resulta suficient.

Notícies relacionades

L’acostament del PSOE al PP i a Cs no ha agradat en alguns dels seus socis de la investidura. Tant ERC com Més País o el BNG han retret als de Pedro Sánchez que no hagin apostat per mesures més progressistes recolzant-se en la majoria d’esquerres de la Cambra. A això se suma que el PNBEH Bildu, els republicans catalans i JxCat hagin anunciat el seu vot en contra d’alguns dels dictàmens per plantejar la recentralització de competències.

No obstant, els postconvergents han arribat a un acord amb els socialistes per incloure en el document sobre reactivació econòmica l’aprovació d’un règim sancionador contra la morositat de les empreses i impulsar mecanismes perquè les administracions públiques compleixin els terminis de pagament als seus proveïdors i subministradors. Fet que permetrà que els diputats de JxCat s’abstinguin. 

Temes:

Congrés