ACORD HISTÒRIC

La UE dona ales a Sánchez per encarrilar la legislatura

Els 140.000 milions faciliten al Govern la negociació dels Pressupostos del 2021

El repartiment autonòmic començarà a abordar-se en una Conferència de Presidents aquest mes

54191419 60 / John Thys (AP)

54191419 60
casado

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Amb cara de cansat però visiblement content, Pedro Sánchez va comparèixer ahir a les sis del matí davant de la premsa a Brussel·les, per anunciar que, malgrat les dificultats en la negociació, Espanya havia mantingut la xifra de 140.000 milions d’euros que el Govern espanyol esperava rebre del fons de reconstrucció de la Unió Europea. Un pacte dels Vint-i-set que li assegura al president l’elaboració dels Pressupostos del 2021, a l’evitar-li una negociació amb estretors malgrat les greus conseqüències econòmiques i socials que la pandèmia està provocant.

Amb aquest acord, la coalició de Sánchez i Pablo Iglesias aconsegueix un salconduit per poder quasi completar una legislatura que va topar, quan amb prou feines complia 50 dies, amb una crisi sanitària que va amenaçar la seva supervivència. El Govern anima el PP a afegir-se a la negociació dels Comptes, en una estratègia, que vol donar cobertura al possible recolzament de Ciutadans i, de passada, rebaixar el preu de l’hipotètic suport d’ERC. «No és un Pressupost més, és el de la recuperació», li va dir ahir al PP la titular d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres.

Cinc dies i quatre nits

«S’ha escrit una de les pàgines més brillants de la història de la Unió Europea i, com a profund europeista que soc, permetin-me que els traslladi la meva profunda emoció del moment que estem vivint», va dir el president del Govern després de cinc dies i quatre nits de negociació. 

El pacte el protegeix a la Moncloa i també li dona arguments davant d’una oposició, sobretot representada pel PP, que aquestes últimes setmanes havia mostrat poca confiança en el fet que Espanya pogués aconseguir 140.000 milions d’euros (72.700 en ajuts que no hauran de ser tornats) dels seus socis. Els populars, Vox i també Cs van argumentar que Sánchez no tenia credibilitat a Europa pels pactes firmats amb Podem, Bildu, ERC i els nacionalistes. 

La reforma laboral

El president del PP, Pablo Casado, va arribar a col·locar-se a prop dels països «frugals» o gasius, que han dificultat la negociació per les seves pressions per retallar la suma de les transferències (al final 390.000 milions en comptes de 500.000) i la defensa de condicions estrictes per poder-hi accedir. En aquest aspecte, Casado va defensar fa setmanes que la injecció a Espanya depengués que Sánchez oblidés la derogació de la reforma laboral. En l’acord no s’arriba a aquest detall, però fonts socialistes del Govern admeten que la realitat s’acabarà assemblant més al que vol Casado que al que el PSOE i Podem van dir que farien amb els aspectes «més lesius» de la normativa.  

En tot cas, aquestes setmanes Casado no va arribar a trencar mai amb el Govern i sempre afegia alguna frase que mostrava el seu interès perquè els Vint-i-set aconseguissin un acord. El líder del PP ha conviscut amb la paradoxa ideològica que Sánchez ha tingut com a sòcia en la seva batalla la cancellera alemanya, Angela Merkel, la dirigent més poderosa del PP europeu. La mostra d’aquestes ambivalències és que Casado té embastat al Congrés un acord en sanitat i un altre en polítiques per defensar a la UE que es tancaran avui.

Ahir, al veure l’acord, Casado va seguir amb el seu estil i va celebrar el «bon acord» tot i que ho va veure una «esmena» a la política de Sánchez «quant als seus pactes» amb Podem, Bildu i els nacionalistes. 

Avís d’ERC i el PNB

ERC i el PNB van remarcar que els ajuts no resultaran gratis i van expressar les seves sospites que comportaran retallades. Gabriel Rufián va opinar que el Govern tindrà més fàcil  aprovar els Pressupostos amb Cs que amb ells. Un desig dels taronges, que van reclamar a Sánchez que negociï les reformes que facin falta amb ells i amb el PP i no amb els «populistes i nacionalistes».

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu acudirà probablement la setmana que ve al Congrés a donar compte del pacte europeu i, abans que acabi el mes, reunirà els dirigents autonòmics en una Conferència de Presidents en la qual es començaran a veure les aspiracions que cada comunitat té en el fons europeu.