CAS VILLAREJO

Posposada la declaració de l'exnúmero dos d'Interior en l'operació Kitchen

El magistrat la suspèn a l'anunciar l'exsecretari d'Estat que no declararia al continuar secreta la causa

Era la segona vegada que Martínez estava citat a declarar pel presumpte espionatge a Luis Bárcenas

El nou secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ahir.

El nou secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ahir. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Diuen que no hi ha dos sense tres i que la tercera és la bona. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha decidit posposar la declaració de l’exnúmero dos d’Interior durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz en l’operació Kitchen, en la qual investiga si la policia va investigar il·legalment l’extresorer del PP Luis Bárcenas per saber si guardava dades comprometedores del partit, a l’anunciar Francisco Martínez que no declararia per seguir secreta gran part de la peça, segons van confirmar a aquest diari fonts jurídiques.

El magistrat havia tornat a citar Martínez per aquest dilluns com a imputat en aquesta peça del ‘cas Tàndem’, en el qual el principal imputat és l’excomissari José Manuel Villarejo. Era la seva segona oportunitat per desvincular-se davant el jutge de les pràctiques policials com a mínim qüestionables en què ha sigut implicat per altres imputats, com el comissari Enrique García Castaño, ‘el Gordo’, que va dir haver-li entregat un ‘pendrive’ amb telèfons clonats de Bárcenas.

Secret del sumari

La primera vegada que va ser citat a declarar, Martínez es va negar a fer-ho apel·lant al secret del sumari que regeix en aquesta peça. Al juny, el magistrat el va aixecar parcialment i es va saber que Interior no guardava en els seus registres res relatiu a l’operació Kitchen, com havia dit l’ex número dos de la Policia Eugenio Pino en la seva primera compareixença davant el jutge en aquesta causa.

Notícies relacionades

Aquest aixecament de la mesura no va ser suficient per a la defensa de Martínez, que va anunciar que tampoc declararia en aquesta ocasió al desconèixer en profunditat els fets pels quals se li imputava. Davant aquesta negativa, el magistrat va decidir posposar la compareixença fins a una tercera cita més endavant que pugui ser més fructífera.

Funcionaris i col·laboradors

Malgrat el que va dir Pino al seu dia, la Direcció General de la Policia va admetre en un informe remès a l’Audiència Nacional que en aquesta operació van participar «funcionaris adscrits» entre els anys 2013 i 2015 a «la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, així com a la Comissaria General d’Informació.» També constava «la utilització de col·laboradors o informadors, alguns dels quals rebien una remuneració periòdica a canvi de la informació facilitada.