TERCER GRAU

Els presos de l'1-O surten de la presó per primera vegada amb la semillibertat

Passaran el cap de setmana a casa i no tornaran als centres penitenciaris fins dilluns

presos-out / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els nou independentistes empresonats van abandonar aquest divendres les presons de Wad-Ras, Lledoners i Puig de les Basses sense el neguit d’haver de tornar a tancar-se abans del vespre. Oriol JunquerasCarme ForcadellDolors BassaJordi TurullRaül Romeva, Josep Rull, Joaquim FornJordi Cuixart i Jordi Sànchez van estrenar ahir el tercer grau, un règim penitenciari que els permetrà passar tres nits a casa i quatre a la presó, on s’hauran d’estar entre 8 i 11 hores. Fins dilluns, podran estar amb les seves famílies després d’uns 1.000 dies entre reixes.

Els reus van remarcar que el tercer grau és un «tros» de llibertat. però no la llibertat completa, i la fiscalia ja prepara el seu recurs contra aquesta qualificació, mentre el PPC amenaça amb una denúncia. «Sabem que sortim, però és una falsa llibertat», va apuntar Romeva. Forcadell va penjar poc després de sortir una foto de la platja de Barcelona buida.

Benvingudes

El setge del coronavirus i les mesures de restricció decretades al migdia pel Govern per evitar el creixement dels contagis, van impedir la celebració d’algunes rebudes al carrer, previstes a la tarda. ERC va optar per cancel·lar uns actes que es van idear discrets, sense pompositat, però alguns exconsellers de JxCat van mantenir la previsió en uns altres de mida reduïda a les seves localitats. Junqueras va telefonar el president i es va posar a la seva disposició, un gest que el cap del Govern va agrair, segons l’Agència Catalana de Notícies.

Notícies relacionades

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va ser acollit per la familia d’aquesta entitat, ja que la rebuda va tenir lloc a les 11 hores, abans de l’anunci del Govern. Desenes de persones van acompanyar Cuixart en la seva tornada a la seu del carrer Diputació de Barcelona, entre crits de «llibertat» i «ho tornarem a fer», amb la boca emmascarada. El president de l’entitat cultural va ser aplaudit pels socis i es va fondre en una abraçada amb el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, amb el retrat de l’expresidenta Muriel Casals, morta el 2016, de fons.  

«Ha sigut un orgull enorme i em fa una alegria immensa haver estat a la presó i continuar estant-hi per defensar la democràcia i la llibertat», va etzibar Cuixart somrient, en aquesta ocasió sense la seva destacada camisa blanca immaculada. Va insistir dient que «ni la presó ni l’exili» han de ser un límit, un «límit» en la defensa del dret a l’autodeterminació i va filosofar que «la llei superior és la llei de la consciència d’un mateix». Tot seguit, va pujar l’escalinata fins al seu despatx, de tornada a l’oficina.