COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT

Mas assegura que ha «renunciat políticament a tot» pel 'cas Palau'

CDC i l'extresorer Daniel Osácar recorren la sentència al Tribunal Constitucional, segons l'expresident

zentauroepp52522748  barcelona 27 02 2020  artur mas presenta el seu llibre cap 200227222644

zentauroepp52522748 barcelona 27 02 2020 artur mas presenta el seu llibre cap 200227222644 / ANGEL GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident Artur Mas va comparèixer aquest dijous al Parlament per retre comptes sobre el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Aquesta vegada, a diferència de les ocasions anteriors, va acudir-hi desposseït de càrrecs polítics i amb una sentència del Tribunal Suprem que confirma la sentència de l’Audiència de Barcelona sobre l’espoli del Palau de la Música i el comís de 6,6 milions d’euros a CDC per cobrar comissions il·legals a través de la institució cultural.

Mas va oferir una lectura pròpia de la sentència –va avançar que CDC i l’extresorer Daniel Osácar l’han recorregut al Tribunal Constitucional– i va afirmar que el seu partit no va causar cap perjudici ni al Palau ni a la hisenda pública, però va assegurar que ha «renunciat políticament a tot», en part pel ‘cas Palau’, obviant que la CUP va vetar la seva investidura i que va ser inhabilitat per la consulta del 9-N al 2014, uns episodis que l’oposició es va encarregar de recordar-li. Després va puntualitzar que es referia a l’abandonament de la presidència del PDECat una setmana abans que es publiqués la sentència. «La disculpa més gran d’un polític és que deixi els càrrecs que té», va defensar davant dels partits que li requerien disculpes. «Si em cremo en una foguera, es queixaran perquè queden cendres», va replicar.

L’exdirigent de CDC es va desvincular de la trama del 3% al·legant que el seu nom no apareix als folis de les sentències i que no ha sigut citat com a testimoni ni com a imputat, però va dir que, malgrat això, s’ha fet càrrec de les responsabilitats: «Vaig dir al 2017 que prendria les decisions que toqués [al tancar-se la causa judicial] i crec que ho he fet». En aquest punt va admetre que va haver de «reconvertir» CDC «davant de tantes sospites d’irregularitats» i va dir que no té la «intenció» de tornar a dedicar-se a la política. 

«No hi va haver sobrecostos»

Pel que fa a la condemna pel ‘cas Palau’, ha insistit que l’extresorer de CDC Daniel Osácar ha sigut absolt del delicte de tràfic d’influències i està pendent de l’admissió a tràmit d’un recurs davant del Tribunal Constitucional per revisar el delicte de blanqueig de capitals a què sí que ha sigut condemnat, mentre que ha remarcat que a la formació que va liderar «se la condemna com a partícip a títol lucratiu»: «No un delicte, un comís, que obliga CDC a tornar aquests diners», va apuntar.

Notícies relacionades

«El Palau de la Música no va ser perjudicat econòmicament per CDC ni pel seu extresorer. Va ser clarament perjudicat pels delinqüents confessos [Félix Millet i Jordi Montull], però la mateixa sentència estableix que en cap cas com a conseqüència de l’acció d’Osácar va tenir cap perjudici econòmic», ha continuat, i ha destacat que ni a l’extresorer ni a CDC «se’ls condemna per un perjudici sobre la hisenda pública». «No hi va haver alteració de preus, no hi va haver sobrecostos, no hi ha hagut lesió sobre la hisenda pública. No excusa el fet que hi hagi altres delictes, que n’hi ha; Osácar ha sigut condemnat per blanqueig; CDC, no per un delicte concret, però se l’obliga com a partícip a tornar diners», ha reiterat.

En aquesta línia argumental, ha afegit que el judici no va entrar en si l’adjudicació concreta dels contractes era «correcta», per això pressuposa que ho era. «No hi va haver cap alternança perquè no s’ha analitzat de cap contracte públic i no s’ha demostrat cap tracte de favor», ha conclòs.