Casado i Feijóo posen sordina al seu debat intern en el PP

Tots dos escenifiquen cordialitat i el líder nacional promet «perfeccionar» la seva alternativa «moderada»

El polític gallec defensa abans de la reunió un partit «temperat» que margini Vox

undefined54120078 madrid  15 07 2020   politica  el presidente del pp pablo ca200715125922

undefined54120078 madrid 15 07 2020 politica el presidente del pp pablo ca200715125922 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Cordialitat en persona, pulles a distància. Alberto Núñez Feijóo, el totpoderós baró de les quatre majories absolutes, i el líder del PP, Pablo Casado, es van veure cara a cara aquest dimecres en la reunió del comitè executiu nacional del partit, a la seu de Génova. Tots dos van prendre la paraula davant dels alts càrrecs conservadors i van guardar les formes. Pilota a terra. No hi ha eleccions generals a la vista. Feijóo acaba de guanyar les autonòmiques gallegues i qualsevol hipòtesi sobre el salt de Santiago de Compostel·la a Madrid, que no va voler fer el 2018 quan Mariano Rajoy ho va deixar, és ara mateix, com diu un parlamentari del PP, «només material per a les cròniques periodístiques». 

El lideratge demostrat per Feijóo en els comicis de diumenge, en els quals va frenar l’entrada al Parlament autonòmic de Vox i Ciutadans, després d’una campanya personalista i moderada, xoca amb els mals resultats a les urnes de Casado, que va radicalitzar el PP quan va guanyar les primàries gràcies al recolzament d’aznaristes i va continuar amb una estratègia més pensada per reconquerir els electors que se n’havien anat a la ultradreta que per agradar als del centre. Però aquest xoc entre les dues ànimes del PP i que tots dos representen és infèrtil en aquests moments i per això tots dos han decidit posar sordina al debat quan les urnes de les generals encara estan lluny. 

Tots dos van escenificar aquest dimecres la mínima entesa que volen mantenir en aquesta nova etapa. En persona, quan van prendre la paraula davant de la plana major del PP, Casado es va comprometre a «perfeccionar» la seva «alternativa guanyadora, moderada i útil» i Feijóo li va agrair el seu recolzament a la campanya. Segons fonts del PP, el president de la Xunta va assegurar que el PP és «un partit d’Estat» que compleix «totes les condicions per continuar sent el primer partit d’Espanya».  

El que el dirigent gallec havia de dir sobre el debat entre la seva moderació i el perfil més radical de Casado ho va deixar caure abans d’arribar. Primer, de bon matí en una entrevista a la cadena SER, Feijóo va lloar les polítiques «moderades» que tant Aznar com Rajoy van aplicar, segons la seva opinió, quan van ser presidents del Govern. I ja minuts abans de participar en el conclave conservador, a la porta, va defensar un PP «centrat i temperat» perquè el populisme de Vox i de Podem quedi fora del Congrés.

Votants diferents a Madrid i València 

Fonts de l’equip de Casado, no obstant, remarquen que el «model Feijóo funciona a Galícia», però que és improbable que aquest discurs centrista guanyés a Madrid o a València, on el perfil del votant del PP està més escorat a la dreta. 

Juan Manuel Moreno, president de la Junta d’Andalusia, i que formarà amb Feijóo i Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella i Lleó, el trident moderador d’aquesta nova fase també va dir a la porta de Génova que espera que el PP «transiti» el camí cap a una obertura que li permeti ampliar la seva base social, com a Galícia, on ocupa «un espai inclusiu» en el qual «hi cap tothom». 

En un gest de pau, Feijóo, en el seu discurs davant dels alts càrrecs populars, va arribar a agrair als portaveus al Congrés i al Senat, Cayetana Álvarez de Toledo i Javier Maroto, la seva ajuda en la campanya perquè han donat un paper preponderant a les cambres als parlamentaris gallecs. Aquest dimecres va admetre que, en un partit com el PP, s’han d’atendre les «diferents sensibilitats». Un senyal de cordialitat, ja que, fa un any, Feijóo va deixar clar que no considerava oportú col·locar la diputada en un lloc de tanta visibilitat. De fet, no ha participat en cap míting amb ell.  

Els senyals de radicalització

En la seva al·locució de més de mitja hora, Casado es va obrir a polir i «perfeccionar» la seva alternativa al PSOE tot i que va tornar a queixar-se que és el Govern de Pedro Sánchez el que crea la imatge, al seu judici falsa, que ell és un líder radical i que crispa. «A nosaltres ningú ens ha de portar a la moderació perquè sempre hi hem estat. Però tampoc ningú ens ha d’apartar del combat contra la radicalitat d’alguns», va afirmar. Casado obvia que ha defensat en diverses ocasions el seu desig de tornar a la llei de l’avortament de 1985, de supòsits, i derogar l’actual, de terminis (tot i que no la va introduir en el programa electoral), ha comparat l’«agenda de Catalunya» amb l’«agenda d’ETA», i va assumir part del discurs de Vox sobre la «violència domèstica». 

Notícies relacionades

El líder dels populars va revalidar el seu compromís, ja expressat en el congrés intern que va guanyar el 2018 a Soraya Sáenz de Santamaría, de voler «reconstruir el centre dreta», amb referència a la convivència amb Ciutadans i Vox. Aquest objectiu, que Feijóo també defensa, no ha sigut un problema, no obstant, a Galícia, on també s’han presentat els taronges i els ultres, tot i que no han aconseguit ni un sol escó del Parlament gallec.

En la reunió també va participar Carlos Iturgaiz, el candidat a Euskadi, que va perdre quatre dels nou escons. Casado va assegurar que és un «gegant moral». «Hi ha qui diu ara que recordar la memòria de les víctimes fa perdre vots, però jo prefereixo perdre vots a perdre l’ànima», va declarar.