irregularitats a la Sarsuela

Unides Podem insta el PSOE a permetre la investigació al rei Joan Carles

Una vegada que, segons recorda la coalició de Pablo Iglesias, el mateix Pedro Sánchez va qualificar d'«inquietants» i «pertorbadores» les notícies sobre el Rei emèrit

Considera que la investigació per part del Tribunal Suprem de les activitats del monarca «pot arribar tard»

zentauroepp48446904 graf2582  aranjuez  madrid   02 06 2019   el rey juan carlos200325084532

zentauroepp48446904 graf2582 aranjuez madrid 02 06 2019 el rey juan carlos200325084532 / Ismael Herrero

1
Es llegeix en minuts
Efe

Unides Podem ha instat aquest dimarts el PSOE –i també el PP i Vox– a canviar el seu rebuig d’investigar al Congrés les activitats presumptament fraudulentes de Joan Carles I, una vegada que, segons recorda la coalició de Pablo Iglesias, el mateix Pedro Sánchez va qualificar d’«inquietants» i «pertorbadores» les notícies sobre el Rei emèrit.

El secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, s’ha pronunciat en aquests termes en una roda de premsa a la Cambra Baixa en què ha recordat que Unides Podem va recórrer la decisió de rebutjar aquesta investigació, amb la qual cosa ha instat els socialistes a permetre les indagacions una vegada s’abordi aquest recurs.

La Mesa del Congrés va rebutjar el 16 de juny la comissió d’investigació que sol·licitava Unides Podem al costat dels grups nacionalistes i independentistes per investigar les activitats de Joan Carles de Borbón, posteriorment a la seva abdicació.

Aquest dimarts, Pisarello ha advocat per ampliar aquestes indagacions també a etapes anteriors, malgrat que inicialment el seu grup les va deixar fora de la iniciativa.

En aquest sentit, ha demanat que la investigació no es limiti als anys posteriors a l’abdicació del rei Joan Carles. «Hem tingut notícies noves i el mateix president [del Govern] les ha qualificat d’inquietants i pertorbadores.

Nosaltres afegim «inadmissibles», ha indicat Pisarello.

Unides Podem considera que la investigació per part del Tribunal Suprem de les activitats del monarca «pot arribar tard» i, a més, està circumscrita a uns «fets determinats», per la qual cosa reclama que es conegui al Congrés «tota la veritat a fons de manera transparent».

Notícies relacionades

Pisarello no troba arguments jurídics per al rebuig de la comissió a la Mesa, formada per tres representants del PSOE (incloent-hi la presidenta, Meritxell Batet), tres d’Unides Podem, dos del PP i un de Vox, i vol que es conegui «tota la veritat» sobre el paper que el monarca va poder tenir com a comissionista.

«Hi ha moltíssima gent que ni tan sols és republicana que se senti estafada i defraudada per uns fets gens exemplars», ha recordat Pisarello respecte a la investigació al rei emèrit sobre el presumpte cobrament de comissions il·legals al contracte de l’AVE a la Meca.