REBROT A CATALUNYA

El Govern confina Lleida per decret després del veto judicial

El text de la Generalitat permet limitar la mobilitat en «àmbits territorials»

Les restriccions podrien durar un màxim de 15 dies prorrogables

tora / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern va acordar d’urgència i per decret el confinament de Lleida després d’hores de confusió afegida a l’enuig dels habitants i responsables polítics del Segrià. El text aprovat pel Consell Executiu en sessió extraordinària consisteix en una modificació de la llei de salut pública basada en el fet que «mentre que la previsió dels estats excepcionals és una regulació de caràcter general», en canvi la regulació específica de les emergències sanitàries constitueix «una legislació especial» fruit de la necessitat d’adoptar mesures concretes per preservar la salut pública, garantides per la Constitució, a la qual apel·la el Govern.

En concret, el decret modifica la llei catalana perquè «en situacions de pandèmia declarades per les autoritats competents, es podran adoptar mesures de limitació a l’activitat, el desplaçament de les persones i la prestació de serveis en determinats àmbits territorials».

Limitació de desplaçaments

¿En què es traduirà això per als ciutadans del Segrià? D’entrada, el decret parla de recomanacions, que han de durar un màxim de 15 dies prorrogables, i ajustat territorialment al mínim àmbit necessari per a la seva efectivitat». I en concret, respecte als desplaçaments, es permeten només els «essencials» de forma individual o amb «la unida de convivència» i amb totes les mesures de precaució higièniques i de distanciament. ¿Quins són els essencials? Passejos individuals o amb grup de convivència: cuidar horts familiars, d’autoconsum, municipals, sempre que estiguin en el mateix terme municipal que el del domicili o un municipi veí; activitat esportiva sense contacte en el mateix terme municipal  que el del domicili; desplaçament a supermercats i botigues d’alimentació en el mateix terme municipal; desplaçament per assistència sanitària i anar a la farmàcia sempre que sigui en el mateix terme municipal; desplaçament per anar a treballar o a l’escola; desplaçament per a casaments o cerimònies funeràries amb aforament limitat. «En cap cas es poden prohibir els desplaçaments amb caràcter absolut», afegeix el decret.

Transport, viatges i reunions

El decret no limita el transport de mercaderies, permet viatges per a moviments essencials però només amb la «bombolla de convivència», obliga a escorcollar els assistents a reunions si no es coneixen; estableix un control d’obertura d’espais públics i un registre d’assistents. Quant als serveis de salut, s’estableix un control sobre l’estratègia i plans d’escalada, així com restriccions de visites a instal·lacions residencials.

Respecte als llocs de treball i comerç, es fixa un control d’obertura quant a aforament i modalitat dels espais de treball i es prioritza la gestió d’horaris per garantir la conciliació.

Aquest decret ve precedit d’un nou xoc politicojudicial després de la decisió judicial, la matinada anterior, d’atendre la petició de fiscalia i vetar el confinament decretat per la Generalitat. La qual cosa va motivar reunions d’urgència a primera hora del president amb els serveis jurídics i els consellers implicats en la gestió de la Covid-19, que van actuar de forma conjunta i sense fissures.

Notícies relacionades

Després d’aquest acord, va comparèixer Torra passades les onze del matí per demanar als habitants de Lleida i el Segrià que «segueixin les indicacions» del Govern de quedar-se als seus domicilis –excepte excepcions– malgrat la decisió judicial contrària sobre això. Torra va assegurar que el Govern «no accepta» la decisió de la jutge, però va assumir que fins a la regulació definitiva, els Mossos complirien les resolucions judicials. «Si algun jutjat ens vol impedir protegir la salut dels nostres ciutadans, nosaltres volem comptar amb la col·laboració de la gent», va argumentar el president. Al seu favor, entre d’altres, el cap dels lletrats del Parlament, Joan Ridao, que es va preguntar perquè el Govern ha actuat sense aplicar cap llei orgànica en tota la pandèmia.

Torra va argumentar que «en altres llocs de l’Estat s’han pres mesures més restrictives com impedir el dret de vot a Euskadi i Galícia i no hi ha hagut cap impediment. ¿Hi ha algun fet que ens afecti a nosaltres, a les nostres capacitats i competències?». Hores després, després de transcendir la intenció de la fiscalia de Lleida de mantenir el veto a la iniciativa del Govern, Torra va respondre a Twitter, directament: «¿Però això què és?».