Prohibició polèmica

El Govern basc avisa: els contagiats que votin cometran un delicte

La Junta Electoral Central conclou que els positius per coronavirus no poden votar

El Suprem avala la celebració de les eleccions a A Mariña (Lugo)

ordizia montara mesas electorales al aire libre e incrementara la seguridad / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat la raó al Govern basc i els contagiats de coronavirus no podran votar aquest diumenge a les eleccions. És més, segons ha informat l’Executiu basc aquest matí, les prop de 160 persones adultes amb Covid-19 a Euskadi cometran delicte contra la salut publica, que podrà ser penalitzat, si aquest 12-J van a les urnes.

D’aquesta manera, la JEC posa el dret a la salut com a prioritari, però l’insta a utilitzar «totes les mesures necessàries per garantir l’efectivitat del dret de sufragi, preservant la salut dels ciutadans». Així ho ha resolt davant la polèmica per la prohibició que les persones amb coronavirus vagin a votar aquest diumenge.  La JEC avala les mesures del Govern basc per «evitar la propagació» del coronavirus que, segons la seva opinió, busca «salvaguardar el dret a la vida» de la ciutadania, després del recurs d’Elkarrekin Podem-IU contra els dos acords de la junta electoral basca, amb què la formació demanava eliminar la prohibició de vot als contagiats. 

Elkarrekin Podem va impugnar els acords del 9 i 10 de juliol de la junta electoral basca, que dijous passat va desestimar una petició d’EH Bildu en què la coalició demanava mesures especials per poder votar a Ordizia, i divendres es va ratificar en la seva decisió. En el seu escrit, Elkarrekin Podem va demanar habilitar les mesures necessàries perquè totes les persones amb dret a vot puguin accedir, en condicions de seguretat sanitària, al seu dret fonamental.

En el seu escrit, Elkarrekin Podem va demanar habilitar les mesures necessàries perquè totes les persones amb dret a vot puguin accedir, en condicions de seguretat sanitària, al seu dret fonamental. Ara, en la seva resposta a aquesta petició, la JEC considera que la petició d’Elkarrekin Podem incideix en una qüestió «analitzada i resolta» el 9 de juliol passat i insisteix en l’«eficàcia i la validesa» d’aquest acord. A més, remarca que aquest dissabte el Tribunal Suprem va rebutjar una petició cautelaríssima sol·licitada per a les eleccions gallegues.

La JEC argumenta que «no hi ha dades que permetin entendre que les mesures adoptades per l’administració de la comunitat autònoma del País Basc tinguin com a finalitat última privar les persones del seu exercici del dret al vot, sinó que, de manera motivada, proporcionada i adequada, responen a la finalitat de salvaguardar un altre dret fonamental essencial, el dret inviolable a la vida i la integritat física de les persones».

No obstant, la JEC recorda al govern basc la necessitat que mantingui «amb especial cura totes les mesures necessàries per garantir l’efectivitat del dret de sufragi, preservant la salut dels ciutadans».

A més, recull Efe, els que estiguin pendents de conèixer el resultat d’una PCR s’hauran d’esperar a rebre la comunicació del Departament de Salut. Si el resultat és negatiu podran votar i si és positiu, no. Sí que podran anar a les urnes els contactes estrets dels infectats, però amb PCR negativa, que estan en aïllament preventiu, tot i que ho hauran de fer amb mesures d’extrema seguretat, preferentment amb el vot preparat a casa. 

També a Galícia

La polèmica per les eleccions autonòmiques en el context del la pandèmia també està present a Galícia. El Tribunal Suprem ha desestimat la mesura cautelaríssima sol·licitada per la coalició electoral Galícia en Comú-Anova Mareas contra la decisió de la JEC de mantenir la votació d’aquest diumenge a la comarca d’A Mariña, afectada per un brot de coronavirus.

La interlocutòria de la secció quarta de la sala contenciosa del Suprem respon a una sol·licitud de la coalició que encapçala Antón Gómez Reino (Podem) contra la resolució de la JEC, que va acordar mantenir els comicis gallecs d’aquest diumenge a la comarca de Lugo. Segons l’alt tribunal, «l’examen de la cautela sol·licitada posa de manifest el seu caràcter absolutament genèric i indeterminat» i no hi ha en el seu escrit «una veritable pretensió cautelar», per la qual cosa la sala quarta decideix desestimar la mesura cautelaríssima sol·licitada.

Dijous passat, la JEC es va afegir a la resolució emesa per la junta electoral de Galícia per recolzar la seva decisió que es poden celebrar les eleccions a A Mariña. La JEC va desestimar els recursos interposats per diverses formacions, entre els quals els de la coalició gallega que ha recorregut al Suprem, a l’entendre que les mesures adoptades per l’Administració garanteixen «unes condicions adequades de circulació per poder anar a votar». 

Notícies relacionades

Una resolució que aquest dissabte també avala el Tribunal Suprem al desestimar el recurs de la formació política que sosté que «no és» procedent obrir la peça de mesures cautelars perquè el recurs de Galícia en Comú no en demana cap en concret i, per tant, «no té sentit haver de sentir la Junta Electoral Central sobre això».

Des del 24 de juny passat persisteix un brot de la pandèmia a A Mariña, la zona costanera de Lugo, amb 203 casos actius de contagi del coronavirus, segons ha informat aquest dissabte la Direcció General de Salut Pública de Galícia.