Polèmica legal
Juristes demanen facilitar el vot als contagiats per coronavirus d'Euskadi i Galícia
Experts constitucionalistes veuen «raonable» no deixar anar positius a les escoles però reclamen alternatives

zentauroepp54015026 ordizia200707131553 /
Polèmica i dubtes legals pel veto en les eleccions autonòmiques d’aquest diumenge a les persones contagiades per coronavirus. Experts constitucionalistes consultats per Europa Press sobre la prohibició d’acudir a col·legis electorals de Galícia i el País Basc la qualifiquen de «raonable», per ser un problema de salut pública, la mesura adoptada per aquests governs autonòmics. No obstant, apunten que les autoritats electorals haurien d’arbitrar algun sistema per afavorir el vot d’aquests ciutadans.
«No és cap disbarat, és ponderar diversos drets fonamentals», com és el de sufragi contra el dret a la vida i a la integritat física i moral, remarquen els constitucionalistes preguntats. En aquest sentit, recorden que el Tribunal Constitucional ja va valorar durant el confinament la col·lisió entre dos drets fonamentals i va dictaminar el dret a la vida per prohibir la celebració d’una manifestació a Vigo l’1 de maig passat.
Així, apunten que els governs autonòmics poden prendre aquesta decisió basant-se en lleis autonòmiques de Protecció Civil, per les quals es declaren emergències sanitàries; i en lleis estatals de salut, com la llei general de salut pública i en especial la llei de mesures especials de salut pública, que permet limitar la mobilitat dels ciutadans.
Hi ha discussió
No obstant, reconeixen que si es mira la decisió des del punt de vista jurídic sí que hi ha discussió, ja que es tracta d’una resolució administrativa adoptada per un govern autonòmic que limita un dret fonamental i sobre el qual en la legislació no hi ha una base. Es pot recórrer contra aquesta decisió al Tribunal Constitucional.
El problema, apunten, es resoldria si el Legislatiu modifiqués la llei orgànica del règim electoral (LOREG) per preveure situacions com aquesta i poder habilitar mecanismes que garanteixin el dret al vot. De fet, criden les Corts a introduir aquests canvis davant de futures situacions similars.
Notícies relacionadesAltres experts afegeixen que si bé no hi ha cap legislació que prevegi una situació així, el perill de contagi és «una raó de pes» perquè els casos positius no puguin acudir a votar malgrat que no poden ser privats del seu dret al sufragi.
Consideren que des de l’autoritat competent s’havia d’haver planificat aquesta possibilitat i haver facilitat, per exemple, el vot per correu en domicili. Les mateixes fonts afegeixen que en tots els comicis sempre hi ha persones que per malaltia no es poden moure per exercir el seu dret al vot, bé perquè han d’estar controlades en hospitals bé per evitar contagis.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Empreses Els tres fills del fundador de Mango Isak Andic assumeixen l’herència de manera equitativa
- MUNDIAL DE CLUBS Xabi Alonso trenca amb l’oficialisme d’Ancelotti i demana reforços després de quedar-se sense Zubimendi
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Notes de tall 2025 a Tarragona: cercador i llista per carreres