PLE AL PARLAMENT

Torra treu pit per la gestió al Segrià: «Ens hem avançat sempre»

El president replica a les crítiques de l'oposició atacant el Govern

ERC l'emplaça a liderar la taula de diàleg amb Sánchez i el cap del Govern respon apel·lant a l'1-O i a «trencar-ho tot»

zentauroepp53948176 torra200701103744

zentauroepp53948176 torra200701103744 / Silvia Jardi

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Nova mostra d’enfrontament partidista al Parlament amb la crisi de la Covid-19 com a arma llancívola. A les crítiques de socialistes, comuns i la CUP a la falta d’anticipació del Govern en el rebrot de la pandèmia al Segrià i la falta d’atenció crònica a les condicions dels temporers, el president, Quim Torra, ha assegurat que el Govern gaudeix d’una bona valoració ciutadana, ha criticat el Govern espanyol per la seva gestió i ha assegurat: «Ens hem avançat sempre».

Mascaretes obligatòries i el tracte a temporers

Torra ha confirmat que el Procicat decretarà l’ús obligatori de la mascareta a partir de demà i ha assegurat que no s’ha de criminalitzar els agricultors de Lleida ni els temporers –als quals ha agraït la seva arribada a Catalunya per treballar–, i ha reclamat a l’Estat la regularització d’aquests treballadors, i ha parlat de mesures per a la seva protecció.

«Amb agraïments no s’arriba a final de mes»

La CUP i els comuns han denunciat que el Govern ha derivat la responsabilitat del rebrot de Lleida a conductes individuals de temporers. «Confinen els veïns però no l’explotació laboral, els treballadors que venen mereixen condicions laborals dignes, no l’agraïment del president, perquè amb agraïment no s’arriba a final de mes, no es té una vida digna». Jéssica Albiach, dels comuns, i Miquel Iceta, del PSC, li han retret que centrifugui les responsabilitats i faci «oposició de l’oposició». Tots dos han denunciat el retard a l’hora de decidir el confinament del Segrià, i ho han atribuït a discrepàncies al Govern. «No confiem en el seu govern», ha afegit Iceta.

La resposta de Torra ha sigut criticar la gestió del Govern de coalició del PSOE i Unides Podem per les seves rectificacions al llarg de la gestió de la pandèmia.  I per no disposar de dades sobre els morts en les residències geriàtriques en el conjunt d’Espanya.

El riure de Sabrià davant de Torra

D’altra banda, el representant d’ERC, Sergi Sabrià ha demanat a Torra que, junt amb el vicepresident Pere Aragonès, lideri la petició d’una reunió al Govern de la taula de diàleg. «Posem data i obliguem l’Estat a moure fitxa, no els regalem la bandera del diàleg. ¿Ho fem, president?». 

Notícies relacionades

En la seva rèplica, Torra ha tirat per elevació exigint al Govern concrecions sobre el dret a l’autodeterminació. «És molt fàcil aquesta segona reunió, que el senyor Sánchez m’enviï una carta dient: ‘President Torra, tindrem una segona reunió en la qual d’acord amb el que ha plantejat, el primer punt és, un, exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya, data i condicions’, i que posi els punts que vulgui». En aquell moment, Sabrià ha exhibit un ampli somriure escoltant aquestes paraules de Torra, que ha conclòs elevant el to: «No vull ser un testimoni passiu de la residualització del valor de l’1-O, em nego a devaluar l’1-O, la força que va tenir de trencar-ho tot».

¿Massa castellà al Parlament?

En la seva intervenció, el portaveu de CiutadansCarlos Carrizosa, ha criticat la falta de recursos del Govern contra la pandèmia i l’incompliment del que acorda el Parlament. I ha aprofitat per criticar a Torra les paraules de la consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, minuts abans, quan es queixava de l’ús del castellà al Parlament. Carrizosa ha dit que no passa res per preguntar en castellà i que Torra li contesti en català, si bé ha criticat al president que sigui també de la mateixa opinió que Villalonga.