COMPAREIXENÇA A LA MONCLOA

Sánchez, sobre Joan Carles I: «Són informacions inquietants, que ens pertorben a tots»

El president eleva el to sobre les presumptes pràctiques corruptes del rei emèrit

«La casa reial està marcant distància», subratlla per protegir Felip VI

zentauroepp54016373 inter200708093853

zentauroepp54016373 inter200708093853 / Armando Franca

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha trencat aquest dimecres amb el discurs tradicional del Govern sobre el rei Joan Carles I. Fins ara, en relació amb la investigació a Suïssa sobre les presumptes comissions irregulars que el monarca emèrit va cobrar per l’AVE a l’Aràbia Saudita, l’Executiu es limitava a transmetre la seva confiança en la justícia. Remarcava la igualtat de tots davant la llei i la presumpció d’innocència, mentre diferenciava la figura de Joan Carles I de la del seu fill, Felip VI, per protegir l’actual Rei. Aquest va ser el missatge que un dia abans van traslladar la portaveu del Govern, María Jesús Montero, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. Però aquesta vegada, també des de la Moncloa, Sánchez ha anat més enllà.

«Estem sent testimonis el conjunt de la societat espanyola d’informacions inquietants, que ens pertorben a tots, i a mi també», ha dit durant una compareixença conjunta amb el primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte. Sánchez tenia la resposta molt preparada. Sabia que l’assumpte sorgiria durant la roda. Ha volgut ser ell, i no un dels seus col·laboradors, la persona encarregada de transmetre aquesta contundent reflexió, per deixar clar que l’Executiu es deslliga de Joan Carles I.

Els 65 milions de Corinna

Notícies relacionades

Però el president també ha insistit que les últimes revelacions mostren que el sistema funciona a Espanya, malgrat que totes les dades sobre les suposades il·legalitats del rei emèrit arriben de la justícia suïssa i no de l’espanyola. Fa uns dies, es va conèixer que Corinna zu Sayn-Wittgenstein, examiga de Joan Carles I, va assegurar a la fiscalia del país helvètic que els 65 milones d’euros que l’excap de l’Estat li va transferir el 2012 no van ser perquè ella es desfés dels diners, sinó per «gratitud i per amor». Es va tractar d’un «regal», va continuar. «Encara tenia l’esperança de recuperar-me», va dir. 

«Hi ha mitjans de comunicació que no miren cap a un altre costat i es fan ressò d’aquestes informacions. Hi ha una justícia que fa la seva feina. I la mateixa casa reial està marcant distància respecte a aquestes informacions inquietants», ha dit Sánchez, que ha posat èmfasi en la necessitat de diferenciar entre Joan Carles I i Felip VI, que el 15 de març, al conèixer-se l’existència de presumptes comptes opacs, va renunciar a l’herència del seu pare i li va retirar la seva assignació. El Govern està molt preocupat pel desgast institucional que pot suposar aquest escàndol i intenta combatre’l marcant una línia entre els dos regnats.