INVESTIGACIÓ A SUÏSSA

Corinna va declarar que el rei emèrit li va donar 65 milions per «gratitud i per amor»

L'empresària alemanya va assegurar al fiscal que els diners van ser un «regal»

Va explicar que Joan Carles no li va manifestar que la seva intenció fos «desfer-se dels diners»

zentauroepp44280656 new york  ny   september 09   director of apollonia associat200705094421

zentauroepp44280656 new york ny september 09 director of apollonia associat200705094421 / Robin Marchant

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corinna zu Sayn-Wittgenstein va assegurar a la justícia de Suïssa que els 65 milions d’euros que el rei Joan Carles li va transferir el 2012 no van ser perquè ella es desfés dels diners, sinó «per gratitud i per amor», segons consta en la declaració que va fer davant del fiscal Yves Bertossa i que ha difós aquest diumenge ‘El País’. Segons el seu testimoni, el rei emèrit li va entregar aquests diners per garantir «el seu futur i el dels seus fills». «Perquè encara tenia l’esperança de recuperar-me», va afegir davant del fiscal el 19 de desembre del 2018.

La fiscalia suïssa investiga per blanqueig de diner l’empresària alemanya, el gestor del rei emèrit, Arturo Fasana, i l’advocat Dante Canónica. La justícia espanyola espera prendre aquesta declaració de Corinna, que podria ser clau en la investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre el rei emèrit pel presumpte cobrament de comissions il·legals en l’adjudicació de les obres de l’AVE a La Meca, efectuades per un consorci d’empreses espanyoles.

«Es tractava d’un regal. Vaig rebre una trucada de telèfon de Canónica informant-me que Joan Carles em volia fer un regal», va explicar l’empresària al fiscal suís. «Penso que em va oferir aquests diners per gratitud i per amor. Era conscient que havia fet molt per ell i que havia sigut molt present quan li van anunciar la seva malaltia. També penso que se sentia una mica culpable pel que m’havia passat a Mònaco. El 2012 vaig ser segrestada pels serveis secrets espanyols al meu apartament», va continuar.

L’origen dels diners

Notícies relacionades

L’aristòcrata alemanya va insistir en què «en cap moment» l’aleshores monarca espanyol li va manifestar que volgués «desfer-se dels diners» per amagar-los d’Hisenda.

Sobre l’origen dels diners, Corinna va assegurar que en el moment de l’ingrés no va preguntar, però més tard li van explicar que provenia «d’una donació del rei Abdullah en favor de Joan Carles». «No em van explicar la raó d’aquesta donació, però es tracta d’una pràctica corrent entre reis, concretament a l’Orient Mitjà», va destacar.