AUDIÈNCIA NACIONAL

Hisenda acusa Pujol júnior de defraudar 16,6 milions d'euros

Els inspectors entreguen al jutjat l'informe definitiu sobre el fill de l'expresident de la Generalitat

L'Agència Tributària afirma que cinc exercicis estan prescrits penalment, però no sis anys més

52173531 59

52173531 59 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

L’Agència Tributària atribueix a Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Soley, un frau a Hisenda de 16,6 milions d’euros entre el 2002 i el 2012, segons l’informe definitiu remès al jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga la fortuna de la família i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. El mateix dictamen, de 226 fulls, concreta que els exercicis del 2002 al 2006, que sumen més de set milions d’euros, estan prescrits, i no es pot acusar el fill de l’exmandatari de la comissió d’un delicte per aquell període. En canvi, els inspectors sí que posen a l’ull de l’huracà els sis anys posteriors (2007-2012), amb més de nou milions sota sospita.

Els tècnics d’Hisenda efectuen en el seu informe dues propostes de regularització diferents respecte a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). La primera ofereix com a resultat que Pujol júnior en solitari va defraudar al fisc els 16,6 milions d’euros. La segona la calculen partint de la participació no només del fill de l’expresident de la Generalitat, sinó també de la seva exdona, Mercè Gironés, en tres societats. En aquest últim cas, Pujol Ferrusola hauria deixat de pagar a l’Agència Tributària uns 14 milions d’euros i la seva exdona 2,6 milions en el mateix entre el 2002 i el 2012.

Guanys no justificats

L’informe desgrana diferents operacions realitzades per Pujol Ferrusola, així com el «guany patrimonial» no justificat derivat de la titularitat de comptes corrents a l’entitat JP Morgan a Ginebra (Suïssa). Els experts també han analitzat els beneficis aconseguits per l’imputat, a «través de societats interposades», en la venda de la seva participació a la firma Recuperació de Pedreres a la societat FCC Medio Ambiente, així com les factures emeses per una de les seves empreses, Imisa, a constructores, com Copisa o al Grup Insolux Corsan, entre d’altres, que «responen a prestacions de serveis ficticis i que tenen la consideració de guany patrimonial no justificat».

Aquest tipus de factures es van repetint al llarg dels anys, tot i que varien les societats a les quals es giren. Algunes d’aquestes factures van ser fetes per altres firmes seves, com Project Marketing Cat o Active Traslation. Imisa, detalla el document, només ha tingut a la seva nòmina una treballadora que exercia tasques de secretària. 

Un altre dels negocis en el qual els inspectors han detectat una presumpta defraudació a Hisenda és el guany, també a través de societats interposades, generat per Pujol Ferrusola en la venda efectuada per Nordic ApS de la seva participació en l’entitat Aprilsnow Holding als empresaris Gustavo Buesa, afí a CDC, i Josep Mayola.

Ingressos en efectiu

Per determinar la quota defraudada, l’Agència Tributària, a més, ha investigat els ingressos «en efectiu» efectuats en un compte a Andorra del qual és titular Pujol júnior i l’origen del qual «no ha justificat». En aquest mateix apartat s’inclou «el guany patrimonial no justificat» derivat de dipòsits efectuats en el compte de l’entitat panamenya Claremont Commercial Corp pel fill de l’expresident de la Generalitat.

Notícies relacionades

En l’exercici del 2012, es procedeix a incrementar la base imposable declarada per la renda obtinguda per la venda de les participacions de la firma Terminal Puerto Rosario, que l’entitat Inter Rosario Port Service va declarar exempta en la seva declaració de l’impost de societats del 2012.

Els tècnics remarquen que aquest informe és el «definitiu» i substitueix en «la seva totalitat» el «contingut i les liquidacions» d’un anterior dictamen emès l’octubre del 2019.