CITA JUDICIAL

El Suprem cita Borràs com a imputada per corrupció el 22 de juliol

La diputada independentista va refusar acudir voluntàriament al Suprem per aclarir les acusacions

Ha de respondre per delictes de prevaricació, frau a l'Administració, malversació i falsedat

laura-borras / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Eduardo de Porres ha citat a declarar com a imputada la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borrás, el pròxim 22 de juliol, després d’haver rebut la corresponent autorització de la Cambra per poder investigar-la.

De Porres és l’instructor de la causa remesa pel Jutjat número 9 de Barcelona contra Borràs per la presumpta fragmentació de contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en l’etapa en què era la seva directora, per poder adjudicar-los a un amic, l’informàtic Isaías Herrero, també imputat.

Borràs, que va mirar d’esquivar el suplicatori apel·lant a l’independentisme i a una suposada campanya de l’Estat contra l’independentisme català, va refusar comparèixer voluntàriament el 14 de febrer davant l’alt tribunal per aclarir els indicis en contra seu.

«Trapis»

Borràs està imputada pels delictes de prevaricació, frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental. A l’admetre a tràmit l’exposició raonada enviada pel jutjat català, el Suprem va afirmar que ella i Herrero «mantenien una relació personal d’amistat», per la qual, mentre ella va estar al capdavant de la ILC, es van posar d’acord per al «fraccionament de contractes de prestació de serveis informàtics efectivament prestats, reflectint imports i conceptes inventats, sempre en quanties inferiors a 18.000 euros».

Així evitaven «el procediment administratiu pertinent» amb «treballs que suposaven la programació informàtica del portal d’internet de la ILC» durant més de quatre anys per acudir a l’adjudicació directa, «amb la intenció d’afavorir-lo personalment, directament o a través de les entitats després de les quals s’ocultava». El total adjudicat a Herrero va ascendir a 259.863 euros.

Múltiples indicis

Notícies relacionades

El discurs de Borràs xoca amb els abundants indicis en contra seu, com ara correus electrònics d’ella mateixa en els quals explica a Herrero com ha de presentar diversos pressupostos per poder resultar adjudicatari, perquè els diners, segons ella mateixa indicava, estaven reservats per a ell.

En una conversa del novembre del 2017 amb el seu soci Marc Gómez se sent que Herrero diu: «Amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, i facturo uns ‘trapis’ per allà». En la xerrada es permet fins i tot augurar un futur encara més prometedor, si ella arriba a ser ministra de Cultura.