SEGONS EL DIARI 'NAIZ'

França deixa en llibertat sota control judicial Josu Ternera

L'excap d'ETA podrà esperar fora de presó la celebració dels processos que té pendents

Les víctimes del terrorisme temen que Ternera torni a fugir

ternera / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Apel·lació de París ha acordat la nit d’aquest dimecres la posada en llibertat sota control judicial de l’excap d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, àlies ‘Josu Ternera’, segons informa el diari ‘Naiz’ amb fonts dels pròxims a l’etarra.

La sala d’instrucció ha atès així la quarta demanda d’excarceració presentada pels advocats de l’etarra, en la qual la fiscalia no s’ha oposat a aquesta mesura. D’aquesta manera, Ternera podrà esperar fora de presó la celebració dels processos pendents.

Aquesta mesura es produeix hores després que el tribunal de París hagi rebutjat l’entrega de Ternera a Espanya per delictes de lesa humanitat que se li reclamen en una causa que instrueix la jutge de l’Audiència Nacional María Tardón, segons han informat Europa Press en fonts jurídiques.

Lesa humanitat

La decisió, que és definitiva segons les mateixes fonts, ha sigut adoptada pels magistrats francesos a l’entendre que els fets que fonamenten la petició de la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 a Espanya no es corresponen amb lesa humanitat, un delicte que, a més, no existeix en el codi penal gal.

En aquesta causa Josu Ternera està processat juntament amb els també excaps d’ETA Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies ‘Txeroki’; Mikel Carrera Sarobe, àlies ‘Ata’; i Ángel Iriondo Yarza, àlies ‘Gurbitz’.

Urrutikoetxea està empresonat en una presó francesa des que va ser detingut en aquest país el maig de l’any passat després de 17 anys fugit i des que va començar l’epidèmia ha demanat sortir en llibertat provisional amb cautelars al tenir 70 anys i patir diverses patologies. El 30 d’abril la justícia francesa va rebutjar l’última de les seves peticions de llibertat.

Altres causes pendents

La causa per delictes de lesa humanitat no és l’única que pesa sobre l’exdirigent etarra, que té diversos assumptes judicials pendents tant a Espanya com a França. Al país veí jutjat en absència quan es trobava fugit de la justícia, però després de ser detingut la seva defensa va recórrer aquestes condemnes i els processos hauran de repetir-se.

Al nostre país Josu Ternera està processat a l’Audiència Nacional per la bomba a la casa caserna de Saragossa el 1987, que va provocar 11 morts; per l’assassinat el 1980 del directiu de Michelin Luis María Hergueta i per la causa de finançament d’ETA a través d’‘herriko’ tavernes.

«Profund dolor i decepció» 

L’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) ha traslladat «el profund dolor i la decepció» per a les víctimes del terrorisme que ha suposat la decisió de la Justícia francesa de permetre l’arrest domiciliari de Josu Ternera amb sortides controlades amb una pulsera telemàtica per evitar la seva fuga, i temen que malgrat això pugui tornar a fugir.

Segons explica l’AVT en una nota de premsa, des que aquest dimecres es va conèixer la notícia, l’associació ha rebut «nombroses» trucades «de víctimes del sanguinari etarra lamentant aquesta decisió, fins i tot amb la necessitat d’assistència per part del nostre Departament Psicosocial en diversos casos».

Notícies relacionades

Per a l’AVT ha sigut «una lluita de molts anys» fins que es va aconseguir la detenció de José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera’, el 16 de maig del 2019, i ara «queda el temor que pugui tornar a escapar-se sense respondre per les causes judicials que té pendents».

Recorden que de les quatre causes que té pendents a Espanya, el Tribunal d’Apel·lacions de París va donar llum verda el 8 de gener a la demanda d’extradició de l’Audiència Nacional perquè sigui jutjat a Espanya per la seva participació en l’atemptat contra la casa caserna de Saragossa.