ETARRA A LA PRESÓ

França rebutja entregar Josu Ternera per crims de lesa humanitat

El tribunal examinarà al setembre l'extradició per altres delictes

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

2
Es llegeix en minuts

La sala d’instrucció del Tribunal d’Apel·lació de París ha rebutjat aquest dimecres l’entrega a Espanya de l’històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera’,per crims de lesa humanitat.

Aquest tribunal ha estimat que en la informació espanyola rebuda hi ha «imprecisions» tant en la qualificació dels fets retrets com en la seva data.

La vista, a la qual Josu Ternera ha comparegut en persona, amb samarreta i mascareta, tenia avui a la seva agenda tant aquesta euroordre com una demanda espanyola d’extradició –l’instrument d’entrega aplicat abans de la creació de les euroordres– per l’assassinat el 1980 del directiu de Michelin Luis Hergueta.

El tribunal ha indicat que ha demanat informació addicional a Espanya sobre la possible prescripció d’aquest últim delicte i ha ajornat el cas fins al 30 de setembre.

La sala ha començat a examinar igualment una segona euroordre per la seva presumpta implicació en el finançament d’ETA a través de les ‘herriko tabernas’, però la decisió ha quedat pendent, també, fins al 30 de setembre.

Josu Ternera, de 69 anys, s’ha pronunciat només per assenyalar que s’oposa a ser entregat a Espanya.

Empresonat a la Santé

El veterà etarra va ser detingut el 16 de maig del 2019, després de gairebé 17 anys seguits de clandestinitat, a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, i des d’aleshores està empresonat a la presó de la Santé de París.

Els seus advocats han reclamat avui altre cop que se li concedeixi la llibertat: «Quan el miro, veig un vellet de 69 anys que està en risc», ha dit la lletrada Laure Heinich, que ha al·legat motius de salut per la propagació de l’epidèmia de la Covid-19 a la presó.

Aquesta és la quarta vegada que la defensa sol·licita la seva posada en llibertat des del seu arrest. Les tres anteriors van tenir lloc després de l’inici de la crisi sanitària per la pandèmia de coronavirus, a l’assenyalar que els seus antecedents mèdics el fan ser especialment vulnerable.

Posposada la vista

Notícies relacionades

La fiscalia s’ha pronunciat avui en favor de la seva posada en llibertat vigilada amb un braçalet electrònic, una cosa que el tribunal haurà d’examinar en les pròximes hores.

La Justícia francesa ja va decidir l’entrega de Ternera a Espanya per ser enjudiciat per l’atemptat perpetrat el 1987 contra la casa quarter de la Guàrdia Civil de Saragossa, que va causar la mort a onze persones, sis de les quals, nens.