SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Un any i nou mesos de presó pel setge al Parlament

L'imputat va participar en la manifestació de recolzament a la investidura fallida de Puigdemont

Els concentrats van intentar arribar a l'edifici de la Cambra catalana quan se celebrava el ple

Els manifestants que volien accedir al parc de la Ciutadella es van enfrontar als Mossos  / GUILLEM ROSET, ACN VÍDEO / FOTO RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i nou mesos de presó Josep Maria Rosas Creu per desordres públics i resistència a l’autoritat pels incidents ocorreguts el 30 de gener del 2018 al parc de la Ciutadella en la concentració de recolzament a la investidura fallida de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, amb un ple al Parlament que va haver de ser suspès.

La sentència afirma que aquell dia diverses entitats independentistes van convocar una manifestació a través de les xarxes socials als voltants del parc de la Ciutadella. Des de les 13:30 hores centenars de persones, que des de les 16 hores van arribar a ser més de milers, van aconseguir accedir a l’interior del parc amb la intenció de dirigir-se al Parlament, forçant prèviament les cadenes que els Mossos havien col·locat.

Els manifestants no van aconseguir arribar a l’edifici de la Cambra catalana perquè, mitjançant unes tanques de seguretat i una línia d’agents, els Mossos van disposar, a més, un segon perímetre de seguretat, cosa que no va impedir que es llancessin objectes als membres de la policia de la Generalitat i que aquests fossin empesos i insultats. Aquesta situació va generar «una gran tensió i desordre», relata la sentència, motiu pel qual es va suspendre ple del Parlament. Els agents van carregar contra els congregats per impedir que depassessin el segon perímetre de seguretat

A martellades amb el candau

El tribunal de la secció 21 sosté que Josep Maria Rosas Creu participava en aquesta concentració i portava posats un casc integral, un buf i proteccions als braços, cames i el tronc. La resolució detalla que, «aprofitant la presència de quatre o cinc» manifestants més a l’interior del parc i mentre un altre grup l’aclamava des de l’exterior, l’imputat va colpejar el candau d’una porta d’accés amb un martell amb la intenció de trencar-lo.

Dos mossos que controlaven una altra porta s’hi van aproximar i van cridar: «¡Alto, policia!». Malgrat això, Josep Maria Rosas va continuar colpejant amb el martell, per això un agent es va situar davant ell i va tornar a requerir-lo dient: «¡Para! ¡que soc policia!». L’acusat va contestar: «¿Ah, sí? ¿Sou policies?». Tot seguit, l’imputat va empènyer «amb força» un dels policies, alhora que li va clavar una petita puntada de peu, i va aconseguir desplaçar-lo cap enrere «per fugir», sense que l’agent caigués a terra. Va recórrer només uns metres, perquè un altre mosso li va fer la traveta i va caure a terra de morros, on va ser reduït «després d’un breu forcejament», indica el tribunal.

Notícies relacionades

Els magistrats han donat credibilitat a la versió de la policia i no a la de l’acusat, que es va declarar innocent. La sentència remarca que «els actes violents» que alteren la pau pública poden atemptar contra el dret fonamental de reunió i manifestació dels altres participants que acudeixen a la convocatòria, i «en un context de pluralitat de persones poden suposar un risc més gran per a la integritat física d’aquestes». I en el cas concret, indica que no només es «va incrementar el risc per a la seguretat dels manifestants», sinó també l’exercici de les funcions dels representants parlamentaris.

L’acusat va explicar en el judici que va entrar al parc des del passeig Lluís Companys quan la porta ja estava oberta. Després, va anar cap a un altre accés, més a prop del carrer Wellington, i va veure a terra un martell, cosa que li va cridar l’atenció, i el va fer servir per picar la cadena que impedia l’entrada, però no el candau. Al cap d’una estona, va afegir, va donar el martell a una altra persona i va ser aquesta qui va colpejar el candau. Va ser llavors quan uns homes es van acostar a ell i van dir que eren policia, però no li van ensenyar la placa, va assegurar.  Després d’això, el van agafar pels braços, el van fer caure a terra i el van detenir.