CONGRÉS dels diputats

El Govern central, el PP i Cs avancen en pactes genèrics per a la reconstrucció

PSOE-Podem aconsegueixen acostar posicions amb la dreta en sanitat i en polítiques europees

Els documents podran tenir modificacions en les pròximes setmanes per sumar més recolzaments

undefined52333400 el presidente del gobierno  pedro s nchez  izq  y el preside200701105512

undefined52333400 el presidente del gobierno pedro s nchez izq y el preside200701105512 / Eduardo Parra

3
Es llegeix en minuts
P. Santos / J. R. Sierra / M. A. Rodríguez

El bon to es va apropiar aquest dimecres del Congrés dels Diputats després de setmanes de crispació malgrat estar patint la pandèmia del coronavirus. Els quatre grups en què es va dividir la comissió de reconstrucció per dissenyar l’Espanya post-Covid (sanitat, Unió Europea, polítiques socials i economia) van debatre les conclusions i les esmenes dels parlamentaris. Després de les votacions, es va poder veure com s’ha reforçat el pacte entre el PSOE i Podem amb el PP i Ciutadans en sanitat i la Unió Europea. Són acords molt genèrics, però acords al cap i a la fi.

Aquesta sintonia transversal no es va veure, en canvi, en economia i polítiques socials, grups en els quals, segons van lamentar els populars, tant els socialistes com els morats estan aprofitant per bolcar el seu «programa polític». L’exemple més paradigmàtic, es va queixar el líder del PP, Pablo Casado, és que els partits del Govern intentin excloure l’escola concertada dels ajuts del pla de recuperació. Segons els socialistes, aquesta iniciativa, que va impedir l’acord amb la dreta, només busca «l’equitat  i la igualtat d’oportunitats» per a les rendes més baixes.  

Respecte a les polítiques de la Unió Europea, el PSOE, Podem, el PP i Ciutadans van arribar a «un principi d’acord», segons va anunciar el diputat popular Mario Garcés i va avançar aquest diari dimarts. Garcés va destacar el «tarannà» dels grups per buscar l’entesa i va aplaudir que «l’eix de l’esquerra» hagi girat «una mica cap al centre». 

La treva que es donen socialistes i populars en els assumptes europeus és significativa després que diversos dirigents del PP defensessin públicament la necessitat que Brussel·les posi com a condició a Espanya que no derogui la reforma laboral de Mariano Rajoy per accedir al fons de reconstrucció europeu de 750.000 milions. En un senyal de bona voluntat, els conservadors han obviat qualsevol esmena que introdueixi aquest o qualsevol altre tipus de condició.

El document de conclusions va sortir aprovat i només va obtenir el vot en contra del PNB. L’esborrany que va servir de base en tots els grups de treball va ser el que havien elaborat el PSOE i Podem conjuntament. En el de la UE, es van arribar a incorporar fins a nou esmenes pactades prèviament pel PSOE, PP i Cs.

Possibilitats de canvi

Però, com en la resta de grups de treball, el temps de negociar encara no ha acabat. El que es va aprovar aquest dimecres només és un primer tempteig. Les conclusions podran ser alterades primer divendres, quan les aprovarà la comissió pròpiament dita, amb Patxi López com a president, i també en la segona meitat de juliol, quan les votarà el ple del Congrés.

«Els ciutadans esperen treball, entesa i solucions. És només un primer acostament», va dir el secretari general del grup socialista, Rafael Simancas, que el dia anterior es va reunir amb Ana Pastor, la negociadora principal del PP.

Simancas va deixar clar que el que s’ha aprovat no és un programa de govern ni tampoc un embrió dels Pressupostos, projectes on les possibilitats d’aconseguir un consens són molt menors, a l’haver d’anar a les coses concretes. «Estem parlant de les bases sobre les quals volem reconstruir aquest país, i aquestes bases han de ser molt generals, àmplies i transversals, perquè siguin susceptibles de grans consensos», ha argumentat.

Els Pressupostos

Notícies relacionades

Davant el realisme de Simancas, Pedro Sánchez va fer una crida per traslladar aquest esperit constructiu a la negociació dels Pressupostos del 2021. En l’acte de reobertura de la frontera entre Espanya i Portugal, el president del Govern va dir que espera que les forces polítiques abordin amb la mateixa actitud els comptes, perquè aquesta crisi requereix la «unitat de tots». «Sempre he dit que teníem un enemic comú i el propòsit de reconstrucció i de preservació del treball», ha afirmat, abans d’aplaudir «la voluntat de totes les formacions d’arribar a acords». 

Però una cosa així, va deixar clar ERC, és impossible. Els ponts entre el PSOE i el PP van tornar a provocar malestar entre els republicans. El seu diputat Joan Josep Nuet  va carregar contra la inclusió del pacte d’estabilitat, un acord comunitari ara suspès pel coronavirus que estableix límits en el dèficit  i el deute, en les conclusions de la comissió sobre la UE. El dirigent d’ERC va dir esperar que aquesta menció fos «paper mullat». Altrament, va anticipar, «el PSOE haurà de pactar els Pressupostos amb el PP».