El PSOE i el PP filen un acord de mínims sobre la UE en la comissió de reconstrucció

Els conservadors, disposats a no incloure referències a les condicions al fons de reconstrucció europeu

Els dos partits ultimen també un pacte de sanitat per reaccionar millor davant un possible rebrot

GRAF1697. MADRID, 17/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d), recibe al líder del Partido Popular (PP), Pablo Casado (i), en el Palacio de la Moncloa en su primera reunión de este año con muchas cuestiones sobre la mesa, como el conflicto catalán, la renovación del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) y la economía, entre otras. EFE/ Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

GRAF1697. MADRID, 17/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (d), recibe al líder del Partido Popular (PP), Pablo Casado (i), en el Palacio de la Moncloa en su primera reunión de este año con muchas cuestiones sobre la mesa, como el conflicto catalán, la renovación del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) y la economía, entre otras. EFE/ Juan Carlos Hidalgo
undefined53424942 08 11 2018 bandera de la ue frente a la sede de la comisi n 200630184003

/

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Els treballs de la comissió de reconstrucció social i econòmica del Congrés dels Diputats, que ha estat treballant durant l’últim mes i mig per redissenyar l’Espanya post-Covid, pot desembocar en un acord entre el PSOE i el PP en polítiques europees, segons han informat a aquest diari fonts parlamentàries. Fins ara, la sintonia entre els dos partits només es preveia en el grup que analitza el sistema sanitari. L’entesa, per contra, entre populars i socialistes ha sigut impossible en polítiques socials econòmiques, segons aquestes mateixes fonts. 

La comissió es va dividir en quatre àrees per aprofundir més en l’anàlisi de la situació i aquest dimecres els diputats votaran les conclusions. Els documents de propostes que han servit de base han sigut els que van presentar el PSOE i Podem junts, perquè es visualitzés l’aliança governamental, i en aquestes últimes hores els dos partits de l’Executiu han afegit les esmenes que els han fet els diferents grups. Fonts parlamentàries del PP agraeixen en privat la «generalitat» d’alguns textos amb l’objecte de buscar l’acord. És el cas, sobretot, del pacte en polítiques europees, especialment després de diverses setmanes en les quals la Moncloa, es queixen a la seu del PP, els ha volgut «arraconar» juntament amb els països anomenats frugals, garrepes, d’Europa. Aquests governs volen endurir les condicions per poder accedir i disposar del fons de reconstrucció europeu de 750.000 milions d’euros, una cosa que «és mentida» que el PP desitgi, asseguren eurodiputats d’aquest partit.  

El text que estaven filant dimarts a la tarda socialistes i populars recull que Espanya «manté el seu compromís amb el compliment de les regles del Pacte d’Estabilitat i Creixement, amb el sanejament dels comptes públics i la reducció del nivell de deute públic». Una afirmació bàsica, però que agrada al PP, perquè recorda el compromís dels socis europeus de mantenir les seves finances amb un dèficit públic per sota del 3% del PIB i un deute públic màxim de referència del 60%. A Espanya, aquestes xifres, a més, es dispararan. El Govern tem que el dèficit gairebé es quadrupliqui aquest any, fins a arribar al 10,34%, i el deute passi del 95,5% del PIB, després de quatre anys de descensos, al 115,5%. Tot i que, en aquests moments, el Pacte d’Estabilitat està suspès fins a nou avís perquè els governs puguin gastar el que necessitin per fer front a la pandèmia.

Els populars han deixat fora de les seves esmenes qualsevol referència a les condicions per accedir al fons de reconstrucció europeu, objecte de discussió amb el Govern aquestes setmanes. Fonts de l’equip de Pablo Casado a Brussel·les asseguren que alguns dirigents del seu partit, entre els quals el seu líder, han demanat que s’apliquin les «condicions elementals» que s’exigeixen a qualsevol ajuda i també una «gestió eficaç dels diners», una cosa, afegeixen, «bastant normal». També remarquen que van votar juntament amb els eurodiputats socialistes quan el Parlament d’Estrasburg va demanar un «pla massiu»per pal·liar els estralls del coronavirus (17 d’abril) i també quan va reclamar un pla de recuperació de dos bilions d’euros (15 de maig).  

La reforma laboral, a un altre grup

Casado i també Dolors Montserrat, que encapçalen els populars espanyols a Brussel·les, han sol·licitat públicament que una de les condicions que s’imposessin a Espanya per accedir al fons de reconstrucció fos el compromís de continuar amb canvis econòmics estructurals i, en concret, no derogar la reforma laboral de Mariano Rajoy. El PP no té intenció d’oblidar aquesta reclamació perquè, recorden a Génova, és el que aconsella Brussel·les cada any quan fa les seves «recomanacions» per països. L’última vegada que va advertir Espanya que era millor no tocar-la va ser el 26 de febrer

No obstant, per aconseguir un acord, els conservadors han portat aquesta reivindicació sobre la reforma laboral al grup econòmic, on el pacte entre el PSOE-Podem i el PP ja es veia gairebé impossible des del principi. Per arribar a l’acord a la Unió Europea i sanitat els contactes es van multiplicar aquest dimarts, amb Ana Pastor com a negociadora principal, per part del PP, i Rafael Simancas, per part del PSOE. Cap dels dos va voler donar per tancat res i es van emplaçar a veure’s dimecres al matí, abans que comenci la reunió oficial dels grups de la comissió (a partir de les 10.30 hores la primera, la de la UE).  

L’entesa en política europea al Congrés, tot i que sigui de mínims, permetrà donar un missatge unànime a Brussel·les, una cosa que Pedro Sánchez ha demanat a Casado aquests últims dies. Els dirigents dels Vint-i-set es reuniran el 17 de juliol per intentar fixar els criteris per accedir al fons.  

El copagament, un escull

Notícies relacionades

Les esmenes que el PP va registrar al bloc sanitari es van centrar en mesures per afrontar un possible rebrot del coronavirus o qualsevol altre desastre i van plantejar també millores de les condicions de treball dels professionals de la salut. Segons fonts conservadores, els últims esculls es van deure a com finançar el sistema i el copagament. 

Amb la votació de les esmenes aquest dimecres es podrà confirmar aquest acostament entre socialistes i populars i també si es manté la bona relació de Ciutadans amb el partit de SánchezVox no recolzarà cap document, va anunciar fa dies, i els independentistes i el PNB han demanat canvis en els textos per tenir més pes autonòmic. Els nacionalistes bascos temen que els documents finals seran «molt genèrics» i, per tant, menys efectius.