PLE PER A LA RECONSTRUCCIÓ

Cs i el PSC critiquen la «deslleialtat» de Torra durant la pandèmia

«L'independentisme no mata el virus», avisa Roldán, que veu el president «incapaç» de fer front a la crisi

Iceta diu que el Govern ha utilitzat la crisi per «fer avançar la seva agenda» sobiranista

lorena

lorena

7
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Daniel G. Sastre / Xabi Barrena

Els dos principals grups de l’oposició al Parlament, Ciutadans i el PSC, han criticat la «deslleialtat» de Quim Torra durant la pandèmia de la Covid-19. Durant el debat a la Cambra, tant Lorena Roldán com Miquel Iceta s’han queixat que el president de la Generalitat ha provat d’utilitzar la situació en benefici propi, en comptes de col·laborar amb el Govern central i amb l’oposició a Catalunya. «Lamento dir que de vegades ha semblat que el seu Govern volia aprofitar aquesta crisi per fer avançar la seva agenda independentista», ha dit el líder dels socialistes.

Cs: «Irresponsabilitat, deslleialtat i incapacitat»

Després de mesos esquivant les crítiques al Govern a favor de la «unitat» per fer front a la pandèmia, Cs ha elevat aquest dimecres el to contra el president, a qui acusa d’actuar amb «irresponsabilitat, deslleialtat i incapacitat» durant l’estat d’alarma. Roldán ha exigit al cap de l’Executiu que aparqui els seus plans secessionistes perquè «l’independentisme no mata el virus» i que compti amb l’oposició per abordar la crisi socioeconòmica que deixa al seu pas la Covid-19.   

Roldán ha repassat les actuacions del Govern, accentuant les decisions més polèmiques –el rebuig dels hospitals de campanya de la Unitat Militar d’Emergències (UME), les declaracions del conseller Miquel Buch sobre les 1.714.000 mascaretes, les asseveracions de la portaveu de l’Executiu Meritxell Budó  deixant anar que en una Catalunya independent hi hauria hagut menys morts i el paper de Torra en les conferències de presidents autonòmics– i ha criticat que el president «s’hagi passat tot l’estat d’alarma entre protestes i rebequeries» mentre exigia més recursos a l’Estat i la recuperació de les competències quan el Govern «no sabia gestionar les que tenia».

En ple xoc Cs-ERC al Congrés dels Diputats, a compte de les aliances del Govern, Roldán ha presumit de la seva tornada al «centre polític i moderat» i ha llançat un dard contra els republicans per sol·licitar la represa de la taula de diàleg en les seves negociacions amb l’Executiu de Pedro Sánchez. «Els seus socis en el Govern demanen la taula de la vergonya, i fan xantatge a un Govern feble per avançar en l’autodeterminació», ha etzibat, i ha criticat que els independentistes votessin en el mateix sentit que el PP i Vox en algunes pròrrogues de l’estat d’alarma, «en contra de criteris científics».

«Torna a tenir totes les competències, estigui a l’altura de les seves fantasies i encerti», ha dit desafiant Torra, i li ha receptat que suprimeixi els «xiringuitos del procés» i destini 900 milions d’euros a «salvar la crisi» eliminant partides d’Exteriors i duplicitats administratives. Malgrat les crítiques, Roldán ha cridat a la «unitat» i ha deixat la porta oberta a negociar amb el Govern els pressupostos per al 2021, tot i que dubten que arribin a un acord.

Cs ha elaborat un pla de contingència, en el qual proposen 49 mesures, entre les quals destaca la producció de tests de detecció ràpids, l’increment d’hotels medicalitzats davant un rebrot, l’augment de la dotació de material, la creació d’un registre de voluntaris i una borsa de treball de serveis essencials, l’impuls de programes terapèutics, la dotació d’ordinador i internet a tots els alumnes, la implantació de protocols de prevenció de riscos laborals als supermercats, la garantia d’accedir a una vivenda estable per a les persones sense llar, l’habilitació d’un telèfon d’atenció al col·lectiu LGTBI+ i l’elaboració d’un pla planificat de reforç per reactivar l’administració de Justícia.

PSC: «‘Consejos vendo que para mí no tengo’»

Iceta, que ha pujat a la tribuna abans que se suspengués la sessió, ha utilitzat un to constructiu en algunes ocasions, però no ha escatimat crítiques a la gestió de Torra. Sobretot en un aspecte: el de la suposada «deslleialtat» del president, tant amb el Govern com amb els grups catalans i els ajuntaments.

«La lleialtat no exclou crítiques i discrepàncies, però sí utilitzar-les per aixecar murs. Hem trobat a faltar lleialtat en el seu Govern, respecte al Govern central i als ens locals, que moltes vegades s’han trobat sols. I també ha faltat diàleg amb les forces polítiques», ha dit el líder del PSC.

Iceta també ha afirmat que Torra i el seu Govern han sigut els primers crítics amb el Govern central en els temes en què no tenien competències, per «fer avançar l’agenda independentista», i en canvi s’han conduït en moltes ocasions amb «excuses i memorials de greuges» en les àrees que sí que eren responsabilitat de la Generalitat. L’ha resumit amb un refrany castellà: «‘Consejos vendo que para mí no tengo’». Ens sembla que hi ha un èmfasi molt gran en la reclamació i poc en l’autoexigència. I creiem que aquesta no és una manera de governar».

Davant la política de l’enfrontament, el primer secretari del PSC ha remarcat que «la col·laboració entre Salut i Sanitat ha sigut permanent i bona». I ha tret importància a les discrepàncies: «El conflicte i la contradicció en la lògica d’un Estat compost com el nostre són bastant inevitables». «Des de l’Estat s’ha fet un esforç de treball conjunt», ha assegurat.

Catalunya En Comu-Podem: «Que el PSC deixi de mirar Cs, ERC i JxCat»

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha fet servir la seva intervenció per renyir amb aquells que vol governar en un futur.  Albiach, després de reclamar, una vegada més, a Torra que convoqui eleccions, perquè «un Govern en la interinitat no és l’adequat per reconstruir el país després de l’episodi pandèmic», ha augurat que la ciutadania catalana hauria d’elegir entre dues opcions. «La de Puigdemont i Torra, que ja han dit que si guanyen tornaran a aplicar la recepta unilateral», i la d’«una entesa entre les forces d’esquerra que», ha dit, la seva força pretén «impulsar».

Això sí, la fonamentació d’aquest acord, segons es deriva de la seva intervenció, passa per l’atac als seus pretesos socis. Albiach ha repassat totes les conselleries en mans dels republicans (no ho ha fet amb les de JxCat) i ha assenyalat que Alba Vergés aposta «per premiar la salut pública però paga a la privada el preu més alt de tot Espanya» i Economia «dona una bonificació al personal sanitari que resulta que és classista perquè exclou, per exemple, els treballadors de la neteja.

Del drama en les residències ha afirmat que «es va actuar tard i malament, fins que es van posar sota el paraigua de Salut» i, finalment, segons l’opinió d’Albiach «el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anat fent tombs» durant tota la crisi.

Al PSC li ha criticat que el PSOE no donés suport a la creació de la comissió d’investigació sobre Joan Carles I i la de Felipe González i el GAL i que s’oposés a un nou impost, el de les grans fortunes. Albiach ha demanat al PSC «que deixi de mirar Ciutadans» i ERC, que faci el mateix amb JxCat i que s’atreveixin amb mesures valentes.

CUP: «La crisi fa més urgent un nou embat a l’Estat»

«Si el coronavirus ha sigut una pandèmia que voldríem que fos circumstancial, el capitalisme és una pandèmia històrica que continua matant gent a tot el món», ha etzibat a l’inici de la seva intervenció el diputat de la CUP Carles Riera. Els anticapitalistes desdenyen fer servir el concepte de ‘reconstrucció’ i tracten de traduir-lo en una «gran transformació», amb un full de ruta que bategen com a «programa de salvació nacional», que inclou mesures com la nacionalització d’empreses, la prohibició d’acomiadaments o la regularització de les persones en situació irregular.

Riera ha carregat contra Torra per reclamar fons a la UE, i ha avisat que la seva proposta és «equivocada i errònia», perquè portarà obligades retallades i alts interessos. «Les institucions només responen amb receptes de sempre i com sempre la UE tampoc està a l’altura, mesures sense valentia i ambició, de curt vol, que es mostren inútils», ha insistit, i ha reiterat que pretenen «rescatar un barco a la deriva, ecològicament insostenible i humanament insuportable» per les desigualtats.

El cupaire també ha criticat el diàleg amb l’Estat perquè, segons el seu parer, els independentistes acabaran negociant un pacte fiscal: «El diàleg amb l’Estat i amb la comunitat internacional només serà efectiu des de la sobirania, en una nova fase del conflicte a les institucions. I ara la gravetat de la crisi fa aquest embat més urgent i necessari que mai», ha conclòs.

Segons ha pogut saber aquest diari, els anticapitalistes presentaran una proposta de resolució per impulsar una farmacèutica pública.

PPC: «Més impuls econòmic i menys procés»

El PP, agafant-se a una frase de Torra del dia en què va donar la legislatura per liquidada però no va posar data a les eleccions, ha demanat al president que faci la crida a les urnes al més aviat possible. «Aquest és un Govern trencat, en paraules seves del gener. El seu mandat no té recorregut», ha dit el diputat Santi Rodríguez.

El representant popular ha carregat amb duresa contra la gestió de Torra durant la crisi, en què, segons ha dit, el Govern «ha actuat com un pollastre sense cap».

Notícies relacionades

Segons l’opinió de Rodríguez, que ha fet referència a episodis com les crítiques del conseller Miquel Buch al fet que el Govern enviés 1.714.000 mascaretes a Catalunya, l’Executiu català «viu millor contra Espanya del que viuria sense Espanya».

Com a solució a la crisi, ha proposat una «recepta» composta per tres elements: «Més polítiques socials, més impuls econòmic i menys procés».