INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Francisco Serrano abandona Vox Andalusia arran de la querella de la fiscalia per frau en subvencions

El jutge en excedència es quedarà com a diputat no adscrit i justifica la seva sortida per protegir el partit «de les acusacions de les quals soc víctima»

La fiscalia afirma que l'empresa de Serrano i el seu soci va rebre una ajuda de 2,4 milions, però que no va realitzar el projecte ni va tornar els diners

Spain’s far-right VOX  regional candidate Francisco Serrano is flanked by VOX party leader Santiago Abascal before a news conference following the Andalusian regional elections n Seville, Spain December 3, 2018. REUTERS/Jon Nazca

Spain’s far-right VOX regional candidate Francisco Serrano is flanked by VOX party leader Santiago Abascal before a news conference following the Andalusian regional elections n Seville, Spain December 3, 2018. REUTERS/Jon Nazca / JON NAZCA (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El jutge en excedència Francisco Serrano ha anunciat aquest dimecres la seva marxa de Vox Andalusia, la formació per la qual va ser candidat a la presidència autonòmica, després de conèixer-se que la Fiscalia Superior d’Andalusia s’ha querellat contra ell per un suposat delicte de frau en subvencions. Serrano abandona la formació perquè «no es vegi tacada per les acusacions de les quals estic sent víctima», però mantindrà el seu escó al Parlament i es quedarà com a diputat no adscrit, de manera que conservarà la seva condició d’aforat.

Segons ha avançat Europa Press, Serrano justifica la seva marxa del partit d’ultradreta per no entorpir la «necessària tasca de regeneració que necessita Andalusia i que encapçala Vox». Així, explica que sol·licita la seva baixa com a afiliat perquè la seva militància política «no pugui ser utilitzada com arma contra el partit». I, com ja ha fet en altres ocasions, diu que es tracta d’una campanya orquestrada contra la seva figura i el partit pels mateixos que va denunciar per beneficiar-se d’ajuts públics.

Des de Vox Andalusia han assenyalat que «comprenen i respecten» la decisió i li desitgen sort en «el procés al qual s’enfronta a partir d’ara». La marxa de Serrano se suma a la de Luz Belinda Rodríguez, també de Vox i que va deixar la formació al·legant assetjament laboral. Tots dos conformaran el grup dels no adscrits, però la seva baixa no altera els equilibris polítics a la Cambra, ja que els 10 diputats que encara ostenta Vox permeten una còmoda majoria al Govern PP-Cs, amb 47 diputats davant els 50 que sumen el PSOE i Endavant Andalusia.

L’anunci de Serrano es produeix després que la Fiscalia Superior d’Andalusia s’hagi querellat contra el jutge en excedència i el seu exsoci a l’empresa Bio Wood Niebla SL, Enrique Pelegrín Díaz, al considerar que existeixen indicis d’un suposat delicte de frau de subvencions per una ajuda de 2,4 milions d’euros rebuda per a un projecte que mai es va dur a terme, però tampoc es van tornar els diners.

La denúncia inicial va ser presentada davant la Fiscalia de Sevilla per l’associació Facua-Consumidores en Acción, tot i que posteriorment se’n va rebre una segona del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Fa unes setmanes, el ministeri públic va remetre la causa a la Fiscalia Superior a l’apreciar indicis de delicte en els fets investigats.

Segons es desprèn de la investigació realitzada per la fiscalia, que considera els fets com un possible delicte de frau de subvencions tipificat en l’article 308 del Codi Penal, Serrano i el seu exsoci Pelegrín van fundar el 2016 una societat per a la fabricació de biocombustible a Niebla, un petit poble de Huelva. A efectes de constituir-se no van aportar capital, sinó maquinària diversa per al seu funcionament que inicialment es va afirmar com de la seva respectiva propietat, quan això «indiciàriament no s’ajustava a la veritat». Poc després aquesta societat, Bio Wood Niebla SL, va rebre fons del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat a través del Programa Reindus per import de 2.489.000 euros, segons va revelar llavors ‘InfoLibre’.

No obstant, la investigació ha permès constatar que el projecte compromès per a la fabricació de pèl·lets de fusta no es va dur a terme i tampoc es va realitzar el reintegrament del deute. L’ordre ministerial amb les condicions sobre els ajuts públics que va rebre Bio Wood Niebla establia que «les actuacions finançades hauran d’executar-se des de l’1 de gener de l’any corresponent a la convocatòria i fins a un termini màxim de 18 mesos comptats des de la data de resolució de la concessió».

El termini vencia l’agost del 2018 i després Indústria va reclamar als socis que, en compliment de la llei de subvencions, aportessin la documentació necessària per justificar l’ajuda. Al no fer-ho, es va iniciar el procediment de reintegrament del préstec concedit, que es va resoldre el 5 de juny del 2019. Mes i mig després, finalitzat el termini voluntari per a la devolució, el cas va passar a l’Agència Tributària, que l’octubre del 2019 va reclamar la devolució de l’ajuda més els interessos meritats, com va revelar llavors Facua.  

Ara, la fiscalia estima que, en principi, els dos socis fundadors de l’empresa són objecte de la querella, sense perjudici que es pugui ampliar a més persones per part del TSJA. Serrano apareixia inicialment com a soci principal, amb un 60% de la societat.

Notícies relacionades

Després de conèixer-se la seva suposada implicació en el cas, el líder de Vox Andalusia va sol·licitar comparèixer voluntàriament davant la Fiscalia Provincial de Sevilla i va explicar que es va desvincular de la societat al cap de pocs mesos. Segons va remarcar llavors en les seves xarxes socials, tenia «la consciència molt tranquil·la. No he vist ni un sol euro del crèdit que es va sol·licitar i encara menys tinc cap responsabilitat amb el fet que no hagi sigut tornat en els terminis marcats».

El que va ser candidat de Vox Andalusia a la Junta, apartat de facto com a portaveu de la formació després de les seves crítiques a la sentència de ‘La manada’, va justificar la seva marxa del projecte per la pèrdua de confiança en el seu soci, a qui va endossar tota la responsabilitat sobre la gestió de l’ajuda i l’adquisició de la maquinària. A més, va atribuir la denúncia a un «intent de desprestigiar la seva figura» per part dels ‘lobbies’ i xiringuitos públics contra els quals s’havia mostrat molt crític, en al·lusió a l’associació de consumidors.