CONSELL DE MINISTRES

El Govern acusa el PP de «treballar en contra d'Espanya»

L'Executiu retreu a Casado que posi condicions a Europa per als fons de reconstrucció

Calvo intenta rebaixar el malestar d'ERC i assenyala que continua sent «soci del Govern»

zentauroepp53772209 la ministra portavoz y de hacienda  mar a jes s montero  com200616130542

zentauroepp53772209 la ministra portavoz y de hacienda mar a jes s montero com200616130542 / EUROPA PRESS E Parra POOL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les relacions entre el Govern i el PP semblen impossibles des que va esclatar la pandèmia del coronavirus. Quan un s’acosta, l’altre s’allunya, i viceversa. Aquest dimarts han sigut els conservadors els que han buscat l’acord amb l’Executiu i aquest el que ha optat per l’atac. A dos dies que el Congrés examini el decret amb les mesures per a l’anomenada ‘nova normalitat’ (mascaretes obligatòries en la feina i el transport públic, distància interpersonal d’un metre i mig, proves diagnòstiques a tots els casos sospitosos, entre d’altres), Pablo Casado ha anunciat la seva disposició a recolzar aquesta norma, l’aprovació de la qual ja està garantida gràcies als pactes del Govern amb Cs i el PNB. Però la Moncloa, en lloc de valorar el gest, ha acusat els conservadors d’electoralisme i de «treballar» a Europa «en contra d’Espanya».

Fins ara, i amb sonades excepcions, el Govern havia preferit no caure en el cos a cos amb Casado. Considerava que en un moment tan complicat com aquest, amb Espanya sumida en una crisi sanitària, econòmica i social, el seu missatge havia d’estar centrat en la necessitat que els partits treballin a favor de la «unitat». No obstant, l’actitud dels conservadors a l’Eurocambra, on, juntament amb la resta de populars europeus, exigeixen estrictes controls a l’Executiu perquè rebi els fons de reconstrucció (xifrats en 750.000 milions d’euros, dels quals 140.000 milions correspondrien a Espanya), ha provocat que la Moncloa canviï de discurs.

Després del Consell de Ministres, en la seva intervenció inicial, sense que existís cap pregunta, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha dit: «Ens sembla inadmissible que el principal partit de l’oposició estigui treballant en contra dels interessos d’Espanya. Exigim que rectifiqui i remi en la mateixa direcció que el conjunt de forces polítiques. No es pot justificar que el principal partit de l’oposició no estigui en aquesta tasca, sinó que jugui en contra dels interessos d’Espanya».

Segons Montero, el que està fent el PP és «gravíssim», «un fet que no té precedents» en l’entorn europeu, on tots els partits de l’oposició es comporten d’una altra manera. «No toca en aquest moment demanar condicionalitats a canvi del fons de reconstrucció. És urgent que arribi l’ajuda, perquè som dels països més afectats. I ara ens trobem que el principal partit de l’oposició es dedica a parlar malament d’Espanya. És inadmissible que posi en dubte la solvència del país i la capacitat del Govern per als fons de reconstrucció», ha afegit.

La ‘nova normalitat’

Gairebé a la mateixa hora, en una declaració gravada, sense possibilitat de fer preguntes, Casado confirmava la seva disposició a pactar la nova normalitat amb el Govern. Però amb condicions. L’exministra de Sanitat Ana Pastor negociarà fins dijous amb l’actual titular d’aquesta cartera, Salvador Illa, i els populars volen que la norma incorpori mesures com la creació d’una agència nacional de coordinació del sistema sanitari i un pla de seguiment de malalts de la Covid-19. Alhora, s’obre pas un altre pacte entre el PSOE i el PP, de mínims i també en l’àmbit de la salut, dins de la comissió de reconstrucció del Congrés.

Notícies relacionades

Però l’Executiu no sembla impressionat per aquesta nova disposició de Casado a l’acord. «Hem fet l’impossible per convidar el PP a la unitat. Tant de bo abandonin aquest seguidisme de la ultradreta i la competició per l’insult», ha dit Montero, que ha argumentat «quan hi ha eleccions, ara gallegues i basques [se celebraran el 12 de juliol], Casado es maquilla de persona moderada i mira de transmetre que està plantejant pactes». La portaveu, de fet, ha vaticinat que aquest dimarts, durant la sessió de control a la Cambra baixa, el líder dels populars tornarà al seu habitual to crispat.

Eleccions catalanes

El Govern, per tant, no es fa especials il·lusions amb el PP de cara al principal projecte que hi ha en l’horitzó: els Pressupostos. Però, sí, amb ERC. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha intentat minimitzar el malestar dels republicans, que el dia abans havien anunciat el seu vot en contra del decret de nova normalitat. Segons Calvo, el rebuig d’ERC a la norma es deu al clima preelectoral a Catalunya i la seva dura competició amb JxCat pel votant independentista, però en tot cas la vicepresidenta ha remarcat que l’Executiu continua comptant amb els republicans com a aliats. «Els socis de Govern continuen sent la part progressista de l’arc parlamentari. ERC està engegant motors preelectorals –ha dit a Antena 3–. Podem entendre que en aquesta tessitura hi hagi decisions en clau electoral».