El PSOE i el PP perfilen un acord de mínims per salvar la comissió de reconstrucció

Pacten mesures per millorar les mesures de prevenció i salut pública en cas de rebrot de la Covid

Casado estudia votar 'sí' al decret de l'anomenada «nova normalitat» que es debat dijous

zentauroepp53781771 madrid  10 06 2020   el presidente del gobierno  pedro s nch200617090953

zentauroepp53781771 madrid 10 06 2020 el presidente del gobierno pedro s nch200617090953 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

A l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’abril, el 91,4% dels ciutadans va mostrar el seu desig que, quan se superés el pitjor de la pandèmia, els polítics fessin un «esforç especial» per afrontar la crisi mitjançant «grans acords». Ara, setmanes després de doblegar la corba de contagis i ja en aquesta ‘normalitat diferent’, els partits es disposen a tancar el debat que van obrir al Congrés en l’anomenada comissió per a la reconstrucció social i econòmica i, segons fonts de diverses formacions, s’arribarà a un acord de mínims en les mesures sanitàries que s’han de prendre per reaccionar abans i millor davant d’un rebrot de la Covid-19 o una crisi similar. 

La comissió es va estructurar en quatre àrees (sanitat, economia, Unió Europea i política socials) i és en la primera en la qual, especialment el PSOE i el PP, han acostat les seves posicions. Tot apunta que, després de tres mesos d’atacs mutus, podran enviar almenys un missatge d’unitat. Les conclusions dels quatre grups de treball es debatran dijous que ve i, almenys en sanitat, s’intentarà pactar un únic document que es portarà a un ple del mes de juliol. El PP està intentant que els socialistes assumeixin bona part de l’anomenat ‘pla Cajal’, la iniciativa presentada per Pablo Casado fa un mes per crear una Agència de Salut Pública i Qualitat Assistencial, desenvolupar estratègies de vigilància epidemiològica, reforçar l’atenció primària i impulsar la investigació, entre altres mesures. La portaveu de Casado en la comissió és Ana Pastor, exministra de Sanitat i Foment i també llicenciada en medicina. Els dos dirigents del PP tenen previst presentar les seves propostes aquest dimarts al Congrés.

Calviño i el fons de la UE 

En els altres tres grups de la comissió, les posicions no són tan pròximes. En matèria social, fonts del PSOE confirmen que estan negociant amb Podem i els seus socis d’investidura (PNB i ERC, entre d’altres), per poder acordar algunes iniciatives. En l’àrea econòmica, el PSOE considera que es podrà treballar de manera més concreta quan es comencin a elaborar els Pressupostos del 2021, que Ciutadans s’ha obert a recolzar. Tampoc està clar com es pot tancar el grup de la Unió Europea. Pedro Sánchez va demanar el cap de setmana al PP que deixi de reclamar que Brussel·les posi condicions als països que rebin ajuts del fons de 750.000 milions d’euros per superar els danys de la pandèmia. El cap de l’Executiu va anunciar que es posarà en contacte amb Casado i els dirigents de tots els partits per sol·licitar-los el seu «suport actiu» en aquesta missió. Casado, ara per ara, sí que s’ha mostrat obert a recolzar la vicepresidenta, Nadia Calviño, que està en la carrera per presidir l’Eurogrup

El decret de dijous

Aquest acostament entre Sánchez i Casado en la comissió de reconstrucció es repetirà dijous, quan es voti el decret que regula la «nova normalitat» i que inclou mesures com l’ús obligatori de mascaretes o la distància de metre i mig. Segons fonts de la direcció del PP, Casado es mou entre l’abstenció i el ‘sí’. En les últimes pròrrogues de l’estat d’alarma, els conservadors hi van votar en contra.

Aquesta mínima sintonia entre el PP i el Govern arriba pocs dies abans que comenci la campanya per a les autonòmiques de Galícia i el País Basc, que aniran a les urnes el 12 de juliol. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, està filant un argumentari al seu estil, moderat, per reconquistar l’electorat conservador i també captar votants socialistes, per la qual cosa aquest acord de mínims amb el PSOE li encaixa en la seva estratègia.

Notícies relacionades

A Euskadi, Casado va apartar Alfonso Alonso al febrer i va apostar per Carlos Iturgaiz, un dur del PP basc, que es presenta com a cap de la coalició que els populars han presentat amb Ciutadans. Fonts de la direcció taronja, en ple gir cap al centre després de la dimissió d’Albert Rivera i la pandèmia, van aplaudir aquest dilluns l’acord amb els socialistes tot i que només sigui en matèria sanitària.