Relleu a les direccions

Iglesias aconsegueix el control de Podem a totes les autonomies

El secretari general de la formació ha situat afins als llocs de coordinació autonòmics del partit

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha aconseguit aquest divendres situar en la coordinació autonòmica del partit els seus candidats afins a les onze comunitats que han renovat la seva direcció, incloses Catalunya i Andalusia, i amb només una disputa clara pel lideratge al País Valencià.

Podem ha informat aquesta nit dels resultats de les votacions de les assemblees ciutadanes autonòmiques de Podem, en què s’han escollit els líders regionals per als pròxims quatre anys, i en total hi han participat només 34.142 inscrits del mig milió que té l’organització.

Una vegada reelegit Pablo Iglesias com a secretari general i sense cap veu crítica en el Consell Ciutadà Estatal (CCE), les autonomies que estaven fins i tot en situació d’interinitat o pilotades per gestores ja tenen un coordinador general afí al vicepresident segon del Govern.

Els nous coordinadors autonòmics seran Martina Velarde a Andalusia, Maru Díaz a Aragó, Luis Piñal a Cantàbria, José Luis García a Castella-la Manxa, Concepción Abellán a Catalunya, Jesús Santos a Madrid, Pilar Lima al País Valencià, Pilar Garrido a Euskadi, Irene de Miguel a Extremadura, Aránzazu Carrero a La Rioja i Javier Sánchez a Múrcia.

L’autonomia més disputada ha sigut el País Valencià, on la candidata d’Iglesias, Pilar Lima, ha obtingut 2.206 vots (el 44,7%), seguida de prop per la síndica de la formació a les Corts, Naiara Davó, amb 2.168 vots (el 43,9%), mentre que el líder del partit a Castelló, Fernando Navarro, s’ha quedat amb 560 vots (l’11,3%).

Amb la victòria de Martina Velarde, el vicepresident segon del Govern aconsegueix per fi tutelar la federació andalusa, pilotada des del 2015 per l’anticapitalista i contrapès d’Iglesias Teresa Rodríguez, centrada ara en la construcció d’Endavant Andalusia.

Martina Velarde ha sigut elegida amb 5.573 vots (el 72,8%), seguida de María Jesús Castaño amb 931 vots (el 12,2%) i de Miguel Aguilera amb 635 vots (el 8,3%).

A Aragó, una federació convulsa governada per una gestora des de la destitució de Nacho Escartín com a secretari general, la llista oficialista de Maru Díaz ha aconseguit un 56,1 per cent dels vots –1.267 en total– seguida d’Itxaso Cabrera amb 771 vots (el 34,2%) i de Lorena López amb 219 vots (el 9,7%).

Només 400 vots, el cent per cent, ha aconseguit l’únic candidat a liderar Podem a Cantàbria, el regidor a Santa Cruz de Bezana Luis del Piñal. Dirigirà una organització que en els últims anys ha perdut la presència institucional tant a la cambra càntabra com al Congrés i que estava pilotada per una gestora des de la destitució el 2018 de Rosana Alonso, pròxima a Íñigo Errejón.

Iglesias també ha aconseguit el control del partit a Catalunya, on la seva candidata Concepción Abellán ha sigut escollida amb 2.961 vots (el 64,4%) davant els 1.089 vots (el 23,7%) de Noelia Bail i els 323 de Manuel Galiñanes (el 7%).

Aquest moviment era clau per estrènyer aliances amb els comuns de Jaume Asens i Ada Colau, i era un dels que estava en risc ja que Noelia Bail va guanyar aquest any les primàries dels candidats del partit al Parlament.

Castella-la Manxa era l’únic territori en què Iglesias no presentava un candidat propi. El coordinador autonòmic serà José Luis García Gascón, amb 1.055 vots (el 54,6%), seguit d’Helena Galán amb 876 vots (el 45,4%).

A la Comunitat de Madrid ha sigut escollit coordinador autonòmic el tinent d’alcalde d’Alcorcón, Jesús Santos, amb 9.301 vots (el 100 per cent), ja que era l’únic que es presentava i, a més, tenia el suport total d’Iglesias.

El mateix ha passat a Múrcia, on el secretari de la Mesa del Congrés Javier Sánchez Serna ha aconseguit 1.115 vots, la totalitat dels emesos. Sánchez Serna és al capdavant de la gestora que, des del setembre de 2019, dirigeix Podem després de la dimissió de l’anterior secretari general, Óscar Urralburu, per afegir-se al Més País d’Íñigo Errejón.

A Extremadura, l’única candidata era la presidenta del grup d’Unides Podem a l’Assemblea d’Extremadura, Irene de Miguel, que ha aconseguit 586 vots (el 100%).

Notícies relacionades

La diputada i responsable estatal de Polítiques Socials, Pilar Garrido, ha sigut elegida coordinadora autonòmica amb 1.371 vots (el 84,1%) seguida de María Luisa Gadea amb 260 vots (el 15,9%). Garrido tenia el camí lliure ja que el corrent de l’anterior secretari general Lander Martínez ha refusat presentar-se.

I a La Rioja Iglesias també ha aconseguit situar al capdavant del partit la seva candidata, Aránzazu Carrero, tot i que amb 205 vots (el 39,4%), seguida de Sara Carreño amb 188 vots (el 36,1%) i de Germán Cantabrana amb 82 vots (el 15,8%).