SESSIÓ DE CONTROL

ERC demana unitat davant el Suprem i Torra recupera la seva proposta de referèndum

Esquerra esquiva la iniciativa i exigeix una estratègia conjunta de l'independentisme

El cap del Govern rescata el seu pla a l'espera de la decisió sobre la seva inhabilitació

video 3663064 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Júlia Regué

La unitat independentista s’ha convertit en un tòtem, una arma llancívola, un recurs argumental que serveix en un sentit i en l’oposat. El Parlament ha sigut aquest dimecres escenari de l’emplaçament mutu d’ERC i el president Quim Torra a caminar units, però mentre els republicans insistien a pactar una resposta conjunta a la pròxima resolució del Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del cap del Govern –llegeixi’s eleccions–, aquest responia recuperant la seva proposta personal de màxims i no pactada: un altre referèndum d’independència abans del final de la legislatura. La versió política catalana del «¿On vas? Porto pomes».

Ha obert el torn el republicà Sergi Sabrià instant JxCat a aparcar els retrets i a consensuar una estratègia «unitària, no uniforme» de l’independentisme davant el Tribunal Suprem –que estudiarà el cas de la desobediència de Torra el 17 de setembre i pot sentenciar-lo definitivament una o dues setmanes després–. Una mà estesa que el president ha aprofitat per rescatar la proposta que va fer a l’octubre, després de la sentència del procés, per sorpresa de tothom, inclòs el seu Govern, que després va matisar i que l’independentisme no es va fer mai seva.

«Jo vaig venir a aquesta cambra després de la sentència i vaig fer una proposta, que havíem de tornar a passar una altra vegada per les urnes per fer un referèndum d’autodeterminació. Jo segueixo aquí. ¿Tota la cambra està aquí? Aquesta és la pregunta», va respondre Torra al seu encara soci, en un to que va sonar a repte i en un moment de crisi profunda a l’Executiu en una legislatura que Torra va donar per liquidada al gener per l’enfrontament entre aliats. El president també ha assenyalat amb el dit Esquerra al recordar que amb JxCat i la CUP van aprovar una resolució «per exercir l’autodeterminació al més ràpidament possible».

Fonts d’ERC esquiven abordar ara per ara aquesta proposta «aïllada» de recorregut incert perquè Torra no l’ha traslladat formalment al sortir de l’hemicicle. «Hem de veure on som, més encara si la legislatura està acabada, i veure també què opina la CUP de tot això. Asseguem-nos i parlem, però és fonamental traçar una estratègia conjunta per evitar més xocs».

Sabrià el va avisar prèviament que «la unitat no es proclama, s’exerceix» i el president va replicar que la unitat no pot ser «una tàctica, ha de ser una estratègia». Fonts d’ERC esquiven abordar ara per ara aquesta proposta «aïllada» i de recorregut «incert» perquè Torra no els la va traslladar formalment al sortir de l’hemicicle. «Hem de veure on som, més encara si la legislatura està acabada, i veure també què opina la CUP de tot això. Asseguem-nos i parlem, però és fonamental traçar una estratègia conjunta per evitar més xocs», apunten.

Eleccions

Notícies relacionades

Torra es resisteix a aclarir l’horitzó electoral, malgrat haver reconegut que el xoc entre socis és insostenible, i evita comprometre’s a pactar el calendari amb ERC, malgrat la insistència dels republicans. Torra va desdenyar ahir convocar eleccions fins que la sortida a la crisi sanitària, econòmica, social i educativa de la pandèmia «estigui encarrilada». «Li asseguro que quan tinguem encarrilades totes aquestes solucions, en les quals hem de centrar-nos al 100%, es convocaran eleccions», va contestar a la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que va demanar acudir ja a les urnes. 

L’esgrima de la sessió va deixar en segon pla la pregunta del líder del PSC sobre els diners addicionals que es destinaran a l’educació, que Torra va contestar preguntant per la falta de recursos de l’Estat. I Cs, també sense èxit, va demanar autocrítica sobre els seus textos en el passat contra els espanyols. El president va proclamar que qualsevol actitud racista ha de ser combatuda.