decisió per unanimitat

El Tribunal Constitucional rebutja suspendre les condemnes dels líders del procés

Els nou condemnats a entre 9 i 13 anys ho reclamaven mentre es resolen els seus recursos contra la sentència del Suprem

zentauroepp50399889 12 02 2019 los doce l deres independentistas acusados por el191223165245

zentauroepp50399889 12 02 2019 los doce l deres independentistas acusados por el191223165245 / Pool

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat per unanimitat suspendre les condemnes de sis líders independentistes catalans mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Suprem. La decisió ha sigut unànime.

Fonts jurídiques han informat a Efe aquest dimarts que el tribunal de garanties ha denegat la petició dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn, així com de l’exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots ells condemnats per sedició.

No obstant, els magistrats no han resolt les peticions del líder d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras; de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; i de l’exconseller Raül Romeva, que es veuran més endavant, ja que abans urgeix resoldre les recusacions que van plantejar contra tots els magistrats.

Arguments legals

La raó per la qual el TC ha rebutjat deixar en suspens les condemnes es fonamenta en una doctrina consolidada del mateix tribunal que diu que només se suspenen quan les penes de presó són inferiors a cinc anys.

En aquest cas, els sis líders independentistes van ser condemnats a entre 9 i 13 anys de presó per sedició, un delicte que, en el cas de Turull i Bassa, se’ls va imposar en concurs amb malversació. Penes elevades que, al costat de la necessitat d’evitar qualsevol risc de fuga, fan que els magistrats no puguin accedir a la seva petició i deixar-los en llibertat durant el temps en què estudien els seus recursos contra la sentència del Suprem, afegeixen les fonts.

Agenda del ple

Notícies relacionades

Els dotze magistrats han pres aquesta decisió el primer dia de ple presencial des que es va decretar l’estat d’alarma i que s’allargarà fins dijous.

Dimecres està previst que resolguin les recusacions que Junqueras, Romeva i Forcadell van plantejar contra tots ells i que previsiblement seran rebutjades.