RECUPERACIÓ DE COMPETÈNCIES

El Govern regularà «una nova etapa» quan tot Catalunya passi a la fase 3

Budó anuncia que la Generalitat impulsarà mesures pròpies malgrat que l'estat d'alarma continuarà vigent

L'Executiu condemna l'actuació «xenòfoba i racista» d'alguns mossos, però no aclareix si hi haurà canvis

zentauroepp53765562 grafcat8235  barcelona  15 06 2020   una peluquer a en el ba200616142944

zentauroepp53765562 grafcat8235 barcelona 15 06 2020 una peluquer a en el ba200616142944 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La portaveu del GovernMeritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts que la Generalitat, una vegada recuperi les competències al passar tot Catalunya a la fase 3, regularà la nova normalitat amb un pla propi. La Generalitat va demanar formalment al Govern que Barcelona i Lleida adquireixin aquesta categoria dijous. Budó ha deixat anar que l’Executiu català obrirà una «nova etapa» amb mesures pròpies basades en els plans sectorials dels diferents departaments abans que s’acabi l’estat d’alarma. «En fase 3 estarem el mínim imprescindible per fer el tràmit cap a la nova etapa», ha puntualitzat, un termini que ha situat «entre unes hores i un dia».

Malgrat les reticències inicials a les presses per canviar de fase, ara el Govern vol apressar-se a pujar a la següent línia de la desescalada: «Entenem que no ens fa falta estar més temps de l’estrictament necessari per passar a una nova etapa que ens permeti regular aquesta fase d’emergència amb totes les competències des del Govern», ha assegurat la consellera després de la reunió del Consell Executiu. Ha exemplificat que el Govern impulsarà mesures per preservar la distància social, l’ús de les mascaretes, les mesures d’higiene, o les mesures de protecció dels més vulnerables, i una serà que aquell que tingui símptomes estarà obligat a aïllar-se i a comunicar a les autoritats sanitàries els seus símptomes. 

Complements salarials

D’altra banda, el Consell Executiu ha aprovat un decret llei que contempla un complement salarial per als treballadors sanitaris de l’1 de març al 31 de maig d’entre 350 euros i 1.350 euros. Als que hagin estat de baixa malalts de Covid-19 els comptaran els dies com a treball efectiu. Així mateix, els treballadors de residències públiques de gent gran i de persones amb discapacitat en les mateixes dates rebran un plus de 900 euros els que hagin exercit atenció primària. Els que no hagin realitzat tasques d’atenció directa rebran 500 euros.

Notícies relacionades

Budó ha esquivat les paraules de l’infectòleg de l’Hospital Can Ruti, Oriol Mitjà, assessor del Govern, que ha criticat en una entrevista a RAC-1 que ni la Generalitat ni el Govern central s’han deixat «ajudar pels experts», i ha revelat que ha rebutjat un càrrec que l’Executiu li va oferir, sense revelar si pogués ser la secretaria de Salut Pública, vacant des de la dimissió de Joan Guix fa unes setmanes. «Al Govern sempre hem pres totes les decisions amb referència a aquesta crisi tenint en compte criteris científics, mèdics i epidemiòlegs, assessorats per experts. No vull entrar en cap conflicte, li envio un agraïment sincer», ha replicat.

Quant als casos de racisme en els Mossos d’Esquadra, la consellera ha defensat que el Govern «denuncia aquests fets deplorables i vergonyosos que malmeten greument la imatge dels Mossos», unes actuacions que ha qualificat de «xenòfobes i racistes», i ha instat a «depurar aquestes actituds i actuacions que no es corresponen amb una policia democràtica». No obstant, no ha aclarit si hi haurà canvis al cos policial. ERC ha exigit en un comunicat canvis estructurals perquè veu insuficient que els agents hagin sigut traslladats de zona, i JxCat ha demanat el titular d’Interior fermesa contra aquestes actituds. Segons Budó, no han abordat aquest assumpte en la reunió perquè el conseller estava declarant davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l’escorta de l’expresident Carles Puigdemont.