ELS COMPTES DE L'ANY QUE VE

El PSOE empeny cap a un pacte de Pressupostos que inclogui Cs: «Cal intentar-ho»

«M'agradaria que els que se'n volen anar d'Espanya fossin irrellevants», assenyala Vara sobre ERC

Els liberals avisen que no recolzaran uns comptes amb les «polítiques surrealistes» de Podem

undefined51399842 spanish prime minister pedro sanchez  l  poses with liberal 200615141045

undefined51399842 spanish prime minister pedro sanchez l poses with liberal 200615141045 / JAVIER SORIANO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Cs provoca en el PSOE menys irritació  que ERC. Ara que els taronges han girat cap al centre, arran de l’esclat de la pandèmia i després de la dimissió d’Albert Rivera,  diversos presidents autonòmics socialistes empenyen perquè el Govern espanyol intenti segellar una aliança amb ells de cara als pròxims Pressupostos Generals de l’Estat. «Hem d’intentar-ho», ha dit aquest dilluns l’extremeny Guillermo Fernández Vara, encarregat de comparèixer després de la reunió telemàtica que Pedro Sánchez ha mantingut amb tots els líders territorials del seu partit.

Passat el pitjor de la pandèmia, almenys de moment, l’Executiu comença a plantejar-se els Pressupostos de l’any que ve, que segons Sánchez seran de «reconstrucció». La base dels comptes públics continuarà sent el pacte que va firmar amb Pablo Iglesias, però la coalició entre el PSOE i Unides Podem necessita més suports parlamentaris. Sánchez, de moment, apel·la a tots els partits, remarcant la necessitat d’arribar a «acords transversals».

«Hem de ser tots molt conscients que l’aturada de l’activitat econòmica no ha tingut precedents. A Espanya, a Europa i en el conjunt del país. Tots hi hem de posar de la nostra part. Seria una molt bona notícia per al sector productiu, per als professionals sanitaris, per als treballadors, per als que patiran les conseqüències d’aquesta crisi, tenir uns Pressupostos emmotllats a la realitat econòmica i social tan extraordinària», va dir diumenge Sánchez, després de la conferència de presidents.

Una equació molt complicada

A la Moncloa, no obstant, consideren poc probable un acord pressupostari que inclogui la majoria de la investidura i Cs, per molt que els liberals es mostrin ara disposats a negociar les mesures davant el coronavirus. Conjugar les sensibilitats de formacions d’esquerra com Unides Podem i Més País amb el partit d’Inés Arrimadas, contrari a qualsevol pujada d’impostos, és «molt difícil», anticipen a la Moncloa. I després hi ha ERC, sempre reticent a qualsevol entesa que inclogui els taronges.

A Cs són de la mateixa opinió. «Si els Pressupostos han d’estar marcats per les polítiques surrealistes de Podem, serà molt difícil comptar amb nosaltres», ha assenyalat aquest dilluns la portaveu del partit, Melisa Rodríguez.

Però si Cs hi donés suport, la participació del partit d’Oriol Junqueras ja no hauria de ser necessària. Aquesta és l’opció que encoratgen els barons del PSOE, que accepten les cessions del Govern central als republicans, com la taula de negociació amb la Generalitat per abordar el «conflicte polític» a Catalunya, però amb bastanta incomoditat. «Ho hem d’intentar. El Parlament està com està perquè ho han volgut els ciutadans. El Pressupost ha de ser el que sumi. Cal intentar-ho», ha dit Vara després de la reunió interna dels socialistes.

Notícies relacionades

El president extremeny no ha esborrat ERC de l’equació, malgrat que a ell, com a altres dirigents del seu partit, li agradaria que els republicans comptessin molt menys al Congrés dels Diputats. «A mi m’agradaria viure en un país en el qual els que se’n volen anar fossin irrellevants. M’encantaria que no fossin determinants en la vida política. Però això no depèn de nosaltres. Hi ha grups polítics que s’han inhibit de la situació del país i sempre hem de dependre dels nacionalistes», ha assenyalat.

Per tant, una cosa és el desig i una altra la realitat. També amb Cs. El mateix Vara s’ha mostrat poc optimista sobre les possibilitats d’un acord amb Arrimadas. «El missatge hauria de ser: si a vostè el preocupa molt que ERC influeixi en els Pressupostos, participi i faci que ERC no sigui influent –ha explicat el president extremeny–. Però ja veuràs com no ho fan».