El Govern reforça la coordinació entre les residències de gent gran i les autonomies

Els centres han de tenir a punt plans de contingència per activar-los en cas de rebrot de la Covid-19

Iglesias manté el pols amb Ayuso i diu que l'«escàndol» a Madrid pot tenir «conseqüències legals»

undefined53701359 madrid  09 06 2020   la portavoz del gobierno  mar a jes s m200609141420

undefined53701359 madrid 09 06 2020 la portavoz del gobierno mar a jes s m200609141420 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’anomenat‘decret de nova normalitat’, que recull totes les normes que entraran en vigor el 22 de juny, quan ja no hi haurà estat d’alarma. El text legal estableix les bases que regiran aquesta normalitat diferent, com ara l’ús de la mascareta i la distància d’1,5 metres, i també introdueix l’obligatorietat que les residències de persones grans hagin d’estar «coordinades» amb els recursos sanitaris de les seves comunitats autònomes i tenirplans de contingència «per fer front a eventuals rebrots» del virus.

Així ho estableix l’article 9, relatiu a les vivendes tutelades, els centres residencials de persones amb discapacitat i els centres de persones grans, del decret aprovat pel Govern de coalició i que ara haurà de ser convalidat pel Congrés. 

La directriu arriba després que el virus hagi sigutdevastadorals centres de gent gran. El Govern, que des del 8 d’abril obliga les comunitats autònomes a facilitar-li les morts a les residències de serveis socials, es resisteix a donar-ne una xifra global. Segons càlculs de l’agència Europa Press, 16.486 usuaris de residències de gent gran públiques, concertades i privades de tot Espanya havien mort per la Covid-19 o amb símptomes compatibles fins a principis de maig. La Comunitat de Madrid és la regió espanyola més afectada, on han mort 5.876 persones de residències sociosanitàries; seguida de Catalunya, amb 3.155 de morts, i de Castella i Lleó, amb 2.449. 

Crisi en el Govern regional

L’elevada xifra de morts de gent gran a la Comunitat de Madrid ha provocat unacrisi en el Govern regional,presidit per Isabel Díaz Ayuso (PP), després que s’hagi sabut que el conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero (de Ciutadans), va revelar l’existència d’un protocol amb instruccions per no derivar determinats residents a hospitals durant el pic de la pandèmia.

El vicepresident madrileny, el líder de Ciutadans, Ignacio Aguado, ha descartat que el xoc amb Ayuso porti a una moció de censura juntament amb l’oposició (el PSOE va ser el partit més votat) o a un avanç electoral per part del PP. «No estic per això; hem d’estar centrats a governar i totes les altres coses les deixo als tertulians», ha declarat. 

Notícies relacionades

El vicepresident segon i ministre de Drets Socials, PabloIglesias,ha insistit que l’«escàndol» de Madrid per no permetre la derivació a hospitals d’usuaris de residències«pot tenir conseqüències legals». Segons ha repetit en diverses ocasions, no és ell sinó el mateix conseller Reyero el que va dir que era«immoral» i «eventualment il·legal»que no es permetés que les persones grans de les residències madrilenyes fossin acceptades als hospitals de la regió. Iglesias ha assegurat que la seva vicepresidència treballarà amb les comunitats autònomes per facilitar que s’elaborin «protocolsassenyats» a les residències de persones grans. 

El «comandament únic» 

El número tres de l’Executiu ha afirmat que ell no va ser «comandament únic», perquè el «comandament únic» era Sanitat, i que ell, com a vicepresident social, va fer tot el que va estar a les seves mans: va donar 300 milions a les comunitats perquè, entre altres coses, contractessin més personal en aquests centres i perquè es declaressin, sota l’autoritat del Ministeri de Sanitat, els serveis socials com a serveis essencials (perquè els seus treballadors estiguessin al mateix nivell que els sanitaris a l’hora de repartir equips de protecció, per exemple). A més, ha insistit que «es van reforçar» les competències de les comunitats autònomes en aquest cas perquè poguessinintervenir i inspeccionar les residències privades.