El Govern admet haver sigut «enganyat i menyspreat» per Nissan

L'Executiu congela l'augment de la taxa turística fins al 2021

Economia encara no ha calculat econòmic del cost de trencar amb Ferrovial

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha lamentat aquest dimarts que la direcció de Nissan no hagi donat resposta a la proposta dels governs, central i autonòmic, de realitzar nous models a la planta de la Zona Franca. Arran de les declaracions de Gianluca de Ficchy, de Nissan Europa, Chacón ha admès que les administracions «han sigut enganyades, se’ls ha ocultat informació i han rebut el menyspreu» de la multinacional japonesa. Amb tot, i «sabent que és difícil»,  Chacón s’ha negat a parlar d’un pla b perquè això seria donar per perduda qualsevol opció que la fàbrica no sigui tancada.

En la roda de premsa posterior al consell setmanal, el Govern ha anunciat aquest dimarts la congelació de la taxa turística per a aquest 2020 i l’ajornament de la pujada prevista fins a l’1 de gener del 2021. A més, es manté el tancament de l’exercici 2019, per al sector hoteler, que s’havia de fer a l’abril, per al mes d’octubre.

Menys temps per als «rics»

Així mateix, el vicepresident, Pere Aragonès, també ha detallat que el final de l’estat d’alarma, previst per al dia 21, no suposarà la reactivació i manteniment  dels terminis dels impostos que depenen de la Generalitat. Així, Aragonès ha explicat que el pagament d’aquests s’estendrà en el temps, en funció del tipus de tribut. A aquells que afecten «els rics o grans corporacions es prolonga el termini només set dies; al de successions», que afecta una major part de la població, «la pròrroga serà de dos mesos». La data en què comencen a comptar els terminis serà l’1 de juliol, 10 dies després del final de l’estat d’alerta.

Aragonès també ha afirmat que prioritza la reforma del pressupost recentment aprovat a començar a esbossar el del 2021. Això sí, el vicepresident ha fet pinya amb Torra quan se li ha preguntat per un possible avançament electoral. «El Govern està centrat en la gestió de la pandèmia. Tenim molta feina», ha afirmat. També ha anunciat l’inici d’una ronda de contacte amb els partits parlamentaris per donar a conèixer les mesures de l’Executiu per fer front a la crisi.

Revertir el contracte

El Govern ha confirmat també la voluntat de fer marxa enrere en el contracte amb Ferrovial per al seguiment de la pandèmia, tot i que no s’ha fixat encara una xifra de l’import de la indemnització l’empresa. «Quan arribi el moment veurem si ha lloc per aquesta indemnització i per quant», ha sentenciat Aragonès.

El també líder d’ERC ha dit que el criteri que se seguirà per donar recolzament o no al reial decret llei de mesures postalerta és «la defensa de les competències. No només perquè siguin de la Generalitat, sinó perquè tenim l’experiència i el coneixement» per fixar les normes del final del desconfinament.

Els dos sectors del Govern, el postconvergent i el republicà, han coincidit que la Generalitat sempre està a punt per asseure’s a dialogar «més enllà que s’hagin trencat algunes confiances», ha rematat la portaveu de l’Executiu, Meritxell Budó.

Notícies relacionades

Pel que fa a la comissió bilateral, que el Govern pretén que sigui el fòrum on debatre les qüestions més pecuniàries, deixant per a la taula de governs la resolució estrictament del conflicte polític, Budó ha reconegut que la pandèmia ha canviat les prioritats i que això obliga un replanteig. Per exemple, en aquest canvi de prioritats hi ha la voluntat del Govern de gestionar l’import mínim vital que recentment ha aprovat el Govern.

Budó no ha donat pistes sobre si l’àrea de Barcelona passarà o no a la fase 3, o com a mínim si el Govern ho sol·licitaria, però sí que ha aventurat que en aquesta revetlla de Sant Joan no es veuran «festes multitudinàries a la platja», és a dir, que en aquella fase 3, el Govern continuarà mantenint una línia de prudència.