CRISI A INTERIOR

Podem avisa que un grup d'agents de la Guàrdia Civil pretenen «desestabilitzar el Govern»

Garzón apunta que hi pot haver «elements reaccionaris dins» del cos

Robles descarta qualsevol risc d'insubordinació i defensa les forces de seguretat

zentauroepp52402937 alberto garzon200221134548

zentauroepp52402937 alberto garzon200221134548 / DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha assegurat aquest dijous que pot ser que «hi hagi elements reaccionaris dins» de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que «assumeixin com a propi el discurs que convida al cop de l’Estat» que encoratja la «dreta política».

En una entrevista a ‘Los desayunos de TVE’, Garzón ha assenyalat el missatge «perillós» del PP i Vox, que acusen el Govern de Pedro Sánchez de «criminal». «Un discurs que està calant, i moltes institucions poden ser reflex d’això», ha afegit.

El titular de Consum s’ha expressat així després que li preguntessin si creu que la coneguda com a policia patriòtica podria continuar actuant. «No oblidem el passat. Una comissió al Parlament va establir que s’havia utilitzat la policia com una banda organitzada per a l’espionatge», ha recordat.

En aquesta línia, Garzón ha explicat que tant el primer govern en solitari del PSOE com aquest últim, de coalició amb Unides Podem, estan treballant «perquè això quedi enrere». Així, ha asseverat que la «majoria» de guàrdies civils i policies defensen les institucions i «no es deixen arrossegar».

Crispació

Amb tot, ha deixat anar la possibilitat que la crispació estigui calant en sectors dels dos cossos. «¿Pot ser que hi hagi elements reaccionaris a dins que assumeixin com a propi aquest discurs que de vegades fins i tot convida al cop d’Estat tot i que sigui a nivell discursiu? Pot ser. Però són absoluta minoria i no posen en risc la democràcia», ha assegurat.

Així, Garzón ha emmarcat el to «excessiu, dramàtic i hiperventilat» de la dreta dins d’una «estratègia» que va encaminada a «desgastar» l’Executiu «a qualsevol preu», i que «l’únic que fa és encendre els ànims de la gent que es radicalitza i es crispa».

Per això, el titular de Consum ha fet una crida a la responsabilitat de cara als reptes que Espanya ha d’afrontar, i que «exigeixen altura política». Garzón ha recordat, a més, que la mà estesa del president del Govern a l’oposició «es manté». «Però el PP i Vox estan en aquesta estratègia legítima però nociva», ha conclòs.

El cessament de De los Cobos

El president del grup parlamentari d’Unides Podem i líder d’ECP, Jaume Asens, ha assegurat que el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, hauria d’haver cessat abans el coronel Diego Pérez de los Cobos, i ha alertat: «El més perillós és l’actuació d’un grup d’agents de la Guàrdia Civil per desestabilitzar el Govern».

En una entrevista aquest dijous a TV-3, Asens ha assegurat que té moltes discrepàncies ideològiques amb Marlaska, però ha afirmat que «està sent víctima d’una operació promoguda per sectors extremistes de dreta, amb voluntat de desestabilitzar el Govern».

«Crec que en aquest context tothom fa pinya amb el ministre, més enllà de les discrepàncies», ha afirmat Asens, que ha recordat la gestió de Pérez de los Cobos durant l’1-O i ha opinat que això ja era suficient perquè fos cessat.

Ha apuntat que s’han «falsificat documents oficials, i això podria ser objecte de delicte», i ha insistit que es tracta d’una estratègia per desgastar el Govern i que s’hauria de fer un replantejament per assegurar la imparcialitat d’aquest cos policial.

Asens ha assegurat que Sánchez «igual no n’era conscient i pensava que les dinàmiques de policia havien canviat, que no hi havia dinàmiques pròpies de la policia patriòtica». Ha assenyalat que aquest cas ha demostrat que tenir el Govern no vol dir tenir tot el poder, perquè «hi ha estaments de l’Estat que poden treballar en contra», i ha acusat la Guàrdia Civil de tenir interessos comuns a l’oposició, amb la qual ha assegurat que tenen més sintonia ideològica.

Robles defensa la Guàrdia Civil

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha evitat opinar sobre les últimes decisions adoptades pel ministre de l’Interior i ha insistit a elogiar la Guàrdia Civil per la seva «proximitat amb els ciutadans» i defensa dels drets, les llibertats i els valors constitucionals. En una entrevista a Onda Cero, no ha volgut entrar en la polèmica i s’ha limitat a remarcar la «professionalitat» dels gairebé 80.000 agents que formen la Guàrdia Civil i la seva «professionalitat».

«Jo parlo de les institucions. El meu respecte i admiració a la generositat de la Guàrdia Civil», ha respost quan li han preguntat pel cessament del qual fos cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid. «Respecte a les decisions del ministre de l’Interior no opino, no em correspon, són d’un altre company», ha continuat apuntant a l’«elemental prudència» que fa que no opini sobre «allò que no coneix».

En aquest context, Robles ha assegurat no tenir coneixement que hi hagi malestar al si de la Guàrdia Civil. Aquest dimecres va rebre al seu despatx el nou Director Adjunt Operatiu de la Guàrdia Civil, el general Pablo Salas, i el nou cap del Comandament d’Operacions, Félix Blázquez. Segons ha revelat, tots dos van plantejar la importància de la Guàrdia Civil com a institució en defensa de la Constitució.

La conversa que la ministra no ha volgut revelar ha sigut la que va mantenir la setmana passada amb el DAO que va dimitir després del cessament de Pérez de los Cobos, el general Laurentino Ceña. Robles només ha indicat que va ser una «conversa privada» en què ell va explicar «com veia les coses» i ella va insistir en el seu «respecte i admiració» cap a la Guàrdia Civil.

En qualsevol cas, ha garantit que durant la seva etapa com a ministra de Defensa mai ha advertit cap «deslleialtat» de la Guàrdia Civil cap al Govern, «sinó al contrari», i també ha descartat qualsevol risc d’insubordinació. «Ho dic amb tota claredat i sense complexos», ha dit rotundament.

Notícies relacionades

«Qui vulgui insinuar això no sé amb quina raó ho fa, potser en el marc de la lluita dialèctica, però jo tinc una tranquil·litat absoluta», ha apuntat després que el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, fos qui llancés aquesta advertència al Congrés dels Diputats. «Els anys et donen saviesa i jo em sento molt còmoda en la defensa dels constitucionals, la defensa dels més vulnerables, i allà hi ha hagut les Forces Armades i la Guàrdia Civil», ha insistit.

Per això, ha avisat que «ningú té dret a patrimonialitzar» una institució que «és de tots els espanyols» i que així ho demostra amb la seva tasca diària que ha fet durant els últims mesos contra la Covid-19.