Torra descarta eleccions fins que la sortida de la crisi «estigui encarrilada»

El president reconeix que la legislatura no té «recorregut polític» pel desacord entre JxCat i ERC

zentauroepp53425781 grafcat6585  barcelona  espa a   15 05 2020   foto distribui200515173707

zentauroepp53425781 grafcat6585 barcelona espa a 15 05 2020 foto distribui200515173707 / Ruben Moreno

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat la insistència d’ERC a pactar l’horitzó electoral, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat aquest dilluns abordar en el calendari el final de la legislatura que va donar per liquidada el 29 de gener. «Que la gent es posi al cap que votarà quan cregui que tenim encarrilada la sortida a aquesta crisi», ha assegurat el cap del Govern en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Sobre les converses amb els republicans, Torra ha insistit que «cadascú té la responsabilitat que té» en el Govern, insinuant que, com que la prerrogativa de la convocatòria electoral rau únicament en el seu càrrec, ell decidirà quan ha de cridar a les urnes sense esperar que el Tribunal Suprem decideixi sobre la seva inhabilitació. «La meva responsabilitat és vetllar pel prestigi i la dignitat de la institució [de la presidència] –ha continuat–, jo tinc les meves responsabilitats i les assumeixo. I la meva ara és posar tots els esforços a resoldre aquesta crisi», ha defensat.

Torra ha reconegut que les diferències estratègiques entre JxCat i ERC són «evidents» i que la legislatura «no té recorregut polític». «Fa dues setmanes els tres partits [independentistes] van votar ‘no’ [a la pròrroga de l’estat d’alarma] cosa que no passarà avui i que em sembla que no és la via. Tot el que ens separi de la unitat d’acció no és la via», ha conclòs, i ha criticat que ERC voti en el mateix sentit que Cs al Congrés. El cap del Govern no preveu convocar eleccions a curt termini, i tampoc espera una sentència ferma sobre la seva inhabilitació, pendent del Tribunal Suprem, fins a la tardor. «Això va per a llarg», ha asseverat.

Una situació «kafkiana»

El president ha criticat el Govern central per no dialogar amb les autonomies i ha tornat a exigir que el dèficit sigui de l’1% –no del 0,2% com planteja l’Executiu central–, que la Generalitat pugui gastar els superàvits dels ajuntaments, i els 5.000 milions d’euros que calcula com a cost de la pandèmia. «No ens en sortirem d’aquesta sense els fons de l’Estat espanyol. Una de les lliçons que despulla i exhibeix aquesta crisi és la capacitat de la Generalitat amb les seves flaqueses», ha assegurat. «La situació és kafkiana. Catalunya genera prou recursos per fer front a totes les emergències i ens trobem amb una situació horrible en què no podem disposar dels recursos», ha reblat.

Notícies relacionades

Torra ha sol·licitat també que es permeti allargar els ertos en turisme, hostaleria i cultura, i ha criticat que milers de treballadors no hagin cobrat encara la prestació: «No hi ha cap explicació del Govern espanyol, és com un misteri, una nebulosa», ha dit.

Sobre els pressupostos per al 2021, el president ha indicat que els departaments del Govern ja treballen en les seves propostes per elaborar el primer esbós, i ha assegurat que no hi haurà retallades per aturar els estralls de la crisi de la Covid-19.