L'Organització Mundial Contra la Tortura demana anul·lar la sentència de Cuixart i Sànchez

El president d'Òmnium celebra la seva posició i aposta per enfortir la lluita pels drets humans

olerin42540538 barcelona 16 03 2018   concentraci n independentista para re181017135807

olerin42540538 barcelona 16 03 2018 concentraci n independentista para re181017135807 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) ha demanat aquest dimarts que s’anul·li la sentència del Tribunal Suprem (TS) al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, ja que considera que la condemna va violar els seus drets individuals.

En una carta, recollida per Europa Press, l’OMCT demana l’anul·lació de la sentència del TS per considerar que estableix «restriccions desproporcionades per al gaudi efectiu del dret de reunió pacífica», i adverteix que podria tenir un efecte dissuasiu futur sobre manifestants a Espanya.

L’OMCT dirigeix la carta, que centra en el cas de Cuixart, al president del Govern central, Pedro Sánchez; a la del Congrés, Meritxell Batet; a la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado; al president del Tribunal Constitucional (TC), Juan José González, i a l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro.

Sol·licita respectar l’exercici dels drets dels ciutadans a la llibertat d’expressió i reunió, «tal com estableixen els tractats internacionals de drets humans ratificats per Espanya», i per a això suggereix modificar la llei bàsica per a la protecció de la seguretat pública i el Codi Penal.

L’OMCT demana revisar la definició del delicte de sedició al Codi Penal, assegurant que la nova definició estableixi «garanties contra possibles restriccions a l’exercici dels drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica, incloent-hi actes de desobediència civil o protesta obstructiva».

Notícies relacionades

Cuixart ha celebrat el posicionament de l’OMCT davant de la sentència del TS: «Quan la injustícia, el racisme i la desigualtat recorren el planeta, enfortim la lluita pels drets humans», ha escrit en un apunt a Twitter recollit per Europa Press.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha retret en un altre tuit que «el Govern més progressista de la història manté a la presó» Cuixart i Sànchez, en contra, segons ell, del criteri de l’OMCT i Amnistia Internacional, i reitera que l’entitat no pararà fins que tots dos estiguin en llibertat.